Meditationer och mindfulness

Att meditera

Ända sedan jag den där kalla februarikvällen traskade genom ett vintrigt Stockholm och klev in i rummet för att delta på min första 8-veckors kurs i mindfulness har jag haft ett verktyg att tillgå: att kunna meditera.
Vissa perioder i livet har det blivit mer stunder som jag avsatt för att meditera än andra. Och vissa perioder i livet har jag lett grupper i mindfulness där vi mediterar tillsammans. För mig i livet just nu passar det mig bra att meditera dagligen och jag över fortfarande med hjälp av appen Insight Timer.
Den appen är även där du finner gratis meditationer med mig ifall du vill lyssna till min röst som många andra.

Att meditera för mig är kanske inte som för dig, eller någon annan. Det är även det jag bjuder in till i mina guidade meditationer i grupp. Att utforska och testa olikheter för att upptäcka vad som faktiskt passar dig bäst just nu. Som att ge dig flera varianter av amma verktyg som du har tillgång till i din verktygslåda.

I grupp ses vi fysiskt eller via digitala verktyg. Under våren 2021 leder jag ett gäng kvinnor via Zoom. Vi träffas en gång i månaden. Digitalt. Du bjuds in att delta via din mobil och appen Zoom, att traska ut i naturen nära dig med mig i dina lurar. Vi mediterar tillsammans, upplever naturen, utforskar vad som sker inom oss och bjuds in till att i mindre grupper samtala en stund eller två vid varje tillfälle. Din investering är 150kr/tillfälle.

orden på bilden ovan – sagt om Tess som mindfulnessinstruktör

Att träna fokus och närvaro

Det gör jag dagligen. Även detta sedan den där vintriga kvällen 2010. Och det gör jag på olika sätt. Alltifrån att stanna upp i stunden och känna hur mina andetag känns. Eller till att sakta ner tempot i stunden och “zooma” ut blicken – få ett annat perspektiv. Eller genom att öka hastigheten i det jag gör för att sekunden senare ta ett stopp och upptäcka skillnaden i mig. Skillnaden som kan uppstå när jag gör saker fort eller långsamt. 

Jag är övertygad om att vi lär  oss allra enklast, snabbast och roligast genom att uppleva, erfara och leka med olika situationer. När vi testar att göra på ett sätt, för att sedan göra på ett annat sätt. Och samtidigt ha förmågan att observera mig själv utifrån. Rikta min fokus och närvaro inåt, samtidigt utforska mig själv både inifrån och utifrån. Dit vill jag genom mina meditationer och mina gruppträffar erbjuda dig att få uppleva och erfara. 

Och du, att träna på mindfulness på detta vis, genom riktad fokus och närvaro, samtidigt som observatören är aktiv – det kan tränas både genom att sitta still och blunda, eller mitt i farten i rusningstrafiken på perrongen till pendeltåget, i hämtning på förskolan med ungarna, vid middagsbordet, vid jobbmötet. 
Det bästa av allt? 
Att varje gång du tränar blir denna uppmärksamhetsmuskel snabbare, smidigare och mer erfaren.
Du får lättare tillgång till information från dig själv till dig själv om dig själv. 

 

Nedan finner du alltid de senaste texterna som relaterar till mindfulness. 

Nya meditationer till dig

Jag delar med mig av några av mina meditationer i appen Insight Timer. Under november fyllde jag på med två till. Du kan även lyssna till dem via webben. Bergsmeditation: https://insig.ht/tKjdzJEpAlbsamt Rikta din uppmärksamhet: https://insig.ht/ePrGPVIpAlb Se dem som...

Min röst – en av mina styrkor

Inte hade jag trott att de där önskemålen jag fått av tidigare kursdeltagare som vill ha mig och min röst i en liten app skulle ske på detta vis. Att jag skulle ta klivet och publicera meditationer på en app som Insight Timer. Där jag hittar mig själv som lärare. Som...

Tror du på antingen eller?

Ibland ramlar det in påminnelser, information, upplevelser och annat in i mig. Oftast när jag är i rörelse utomhus med vovven. Just nu är en period med många såna saker som ramlar in. Som att hastigheten ökat och ökar. Imorse runt Brunnsviken kom vetandet kring att...

staycation med kurs i parterapi

Mmmm, så är livet just nu. Nästa vecka skulle maken och jag spenderat i Amsterdam. Kanske hade vi checkat in oss på detta boende och påmints om att sist vi bodde här (2013) var nog i krokarna då vårt 3:e äktenskap började ta fart. Jag skulle ha deltagit i en kurs i...

rutiner, dagar och jag

182 dagar En av mina insikter de senaste åren är att jag har lätt för att upprätthålla rutiner. Långt ifrån alla, men många. En av mina senaste som jag startade med i december är att meditera dagligen. Då, i december, gav jag mig själv en gåva av 90 dagar med...