rätt dos av östrogen – halleluja

Sedan 1 maj i år har jag applicerat östrogen på mina lår. I mg av den bioidentiska sorten Divigel. Varje kväll en handflate-stor dos på varannat ben. I mitt fall smörjer jag på utsidan, men jag vet att andra smörjer på insidan. Det gav mig en effekt inom en vecka på mina vallningar. De lade sig och lät bli att störa mig under nätterna. Bara det ett halleluja moment förstås.
En annan effekt för mig var att mina slemhinnor känns starkare, eller i alla fall inte tunnare. Jag fick ork till styrketräning och vi gick tillsammans och lyfte vikter på tisdagar med +35-åringar på Bosön.

Ändå var det inte helt och hållet det där halleluja-moment för mig ännu. Min syster berättade om vänner som fått uppleva omedelbara effekter både i kropp och knopp. Likaså andra av mina vänner. Men i min knopp fanns fortfarande hjärndimma och orostankar. Så i mig gnagde det litegrann. Jag ville ju också få uppleva att det skedde ett lugn i min knopp också.

Tack och lov för Monika Björn som jag följer på Instagram och ett sparat inlägg av hennes där hon påminner om att den där doseringen kanske inte kan vara samma år ut och år in efter att du startat med den. Att den kanske måste justeras efter en period. Uppåt eller neråt.

Så jag ringde GynStockholm och fick en telefontid med en gynekolog som i vårt samtal säger att hon är beredd att låta mig få testa 1,5 mg av Divigel. Men att den egentliga maxdosen är 1 mg så jag får köpa mig ett nytt paket med 0,5 doser och på kvällarna ta på bägge benen, en 1mg dos och en 0,5 mg dos. Vilket jag nu har testat sedan 25 juni. Alltså bara lite drygt två veckor. Och har ett telefonsamtal inbokat med samma gynekolog i början av augusti. För detta måste vi hålla koll på och inte bara låta mig testa helt på egen hand.

Halleluja…dök det upp för mig?
Jo, efter ca 5 dagar kände jag en skillnad. Min oro och min hjärndimma är lugnare. Jag ser det som en liknelse med en snöglob som jag hade när jag var liten. Där nu all snö (orostankar) har lagt sig och ligger still. För att vätskan är mer tryck i och inte låter dem virvla lika lätt. Hjärndimman är bättre den med. Och de övriga effekterna jag fick tidigare är fortfarande kvar i mig.

Kladdigt med gele tänker du kanske. Jo, men det torkar inom 10 minuter för mig. Och ja, det är ju inget som helst ska ges till män så vi brukar ha sex innan jag smörjer in mig. Och nej, min sexlust är inte dämpad med dessa preparat.
En bieffekt som skett för mig vid ökningen till 1,5 mg är att mina bröstvårtor ökat i känslighet. Rejält. Brösten kan ju i sig bli större och ömma rejält när östrogenet är högt i kroppen, men för mig är det just nu endast ökad känslighet.

Det bioidentiska progesteronet som jag testade med tidigare? Nej, det har jag upphört med sedan i december 2019. Nu är det endast detta bioidentiska hormonpreparat som jag tillför till min kropp och knopp.

Och glad är jag att äntligen fått ett lugn i min knopp!


OBS!!
Jag har ju ingen livmoder kvar så därför tar jag inte progesteron samtidigt.
Ta hjälp av din gynekolog utifrån din situation.

2 Comments

 1. Christina Johansson

  Så skönt för dig Äntligen!

  Reply
  • therese@mabon.se

   Tack och ja – äntligen en effekt som känns i hela mig.
   kramar till dig!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *