fyra guldskatter från 1000-dagarsutmaningen

Denna guldskatt glittrar och glimrar från många perspektiv precis som de flesta guldskatter.
Här kommer några av de glitter och glimmer som vi uppskattar.

1. Mer snack

Vi pratar mer om sex och lust i långvariga relationer. Faktiskt mycket, mycket mer än tidigare.
Dels pratar vi ju såklart med varandra om detta. Sen är det såklart vänner som nyfiket frågar. Och så alla dessa journalister, vänners vänner och ibland familj. Att prata om sex och lust skapar i oss mer nyfikenhet, mer avslappning och mer ickedömande. Skamkappan är lättare att hålla långt borta. Alla är så olika i sin sexualitet och samtidigt så lika. Vad som ryms inom området normalt breddas ofta.

Vissa som vill prata eller fråga förfäras ändå mer än andra. De har svårt att hålla sitt dömande borta och rynkar på näsan eller slänger in några ord, en mening eller så för att markera att de absolut inte är som oss. För att prata om sex och lust är så privat och verkligen inget man ska göra offentligt. Särskilt inte om man som vi är >50 år och i en långvarig relation. Ha, det är ju bara unga människor och singlar som får prata om sitt sexliv. Nej, det tycker vi inte.

2. Mindre dömande

De flesta som vill prata är icke dömande och väldigt nyfikna, kanske allra mest på vår ork. För många av dem kan det krävas lite mod för att våga fråga oss. Vi är glada för alla som våga frågar och tacksamma för alla som vågar fråga utan att döma.

Precis som jag nämner ovan så är det ju inte bara för oss som bilden av vad som är normalt breddas. Vi menar att skamkappan kan hängas långt in i garderoben. Att ha sex och lust är normalt. Att inte ha det är också normalt. Och oavsett vilka positioner, kinks eller annat du gillar i ditt sex-ande så är det många fler än du som gillar just det.
Om vi kan och vågar vara öppna och berätta ATT vi har både lust och sex – desto fler kan våga vara sig själva och visa mer av sig själva i sitt sexliv med sin partner.

3. Mer delande

En annan vinst är att även fler vågar berätta om sig själva. Dela med sig någon anekdot om sin lust. Kanske om sitt sexliv. Det bör tilläggas här att det är sällan som vare sig vi eller de vi pratar med hamnar i HUR eller i detaljer kring exakt hur någon har sex. Vi pratar och får ta del om berättelser runt om. Kanske är det berättelser om hur lusten ökat, eller svalnat. Ett delande om ev fysiska utmaningar som behöver tas tag i först. Eller bara en härlig berättelse om hur någon äntligen skiner upp och berättar att nu har just denna person det sex som den vill ha.

Men framförallt ger detta att du även vågar öppna dig med din partner. Att ni tillsammans finner det möjligt och kanske lustfyllt att prata om det sex ni vill ha. Att ni vågar dela med er av era önskningar och fantasier.

4. Bättre samhälle

Visst får vi ett bättre samhälle om fler hänger undan skamkappan och har det sexliv de vill ha?
Självklart menar vi alltid att det ska finnas samtycke och våldsamheter hör inte hemma här (såvida inte alla inblandade är där av samma anledning och vilja) .

När relationen med den du älskar mår bra, då har ni bättre sex, och då har ni en bättre relation.
När du har en bra relation med den du älskar, då påverkas alla dina andra relationer till det bättre.
Alltså även dina icke-sexuella relationer med kollegor, chefen och andra.

Så, ja, vi vågar både tro och säga att vi får ett bättre samhälle av att vi vågar stå för och berätta för er att vi har lust till varandra och lust till sex. Till det sex som vi vill ha.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *