Aktiv väntan

by | Nov 26, 2014 | Artiklar | 0 comments

Jag läser flera böcker just nu och bland dem Den magiska gnistan av Kajsa Ingemarsson och den slår an flera toner och berör mig . Det som berörde mig starkt senast var ett stycke om aktiv väntan. Jag läste det i söndags kväll och jag hade med mig en stark känsla efteråt. Den landade i mig först när jag träffade Annika på en fika igår. I vårt samtal fick jag syn på känslan att jag skulle dela detta med er.

Om passiv väntan är som en lång orolig sömn, är den aktiva väntan av en annan sort. Det är snarare en uppmärksam vila, då vi “sover med öppna ögon”. När vi kör långa sträckor på en motorväg kan vi välja att använda bilens farthållare för att hålla en jämn hastighet och slippa ha foten på gaspedalen hela tiden. Den funktionen slås dock ur spel så fort vi flyttar foten till gas- eller bromspedalen. Från en sekund till en annan är vi åter i aktion och kör vår bil aktivt och med full uppmärksamhet. Ett läge av aktiv väntan fungerar på liknande sätt. Vi passar på att vila under en period då vi av olika anledningar inte vet vad vi ska göra, men så fort vi åter känner av vår intuition är vi beredda att agera igen.

Det finns lite olika typer av situationer när ett tillstånd av aktiv väntan är det mest effektiva vi kan ägna oss åt. Om varken lust eller olust gör sig påminda och inte heller någon större känsla av angelägenhet i ditt liv kan det bero på en så enkel anledning att du för tillfället vilat. Kanske har du nyss gjort en förändring, tagit steg, och befinner dig nu i ett läge då du ska smälta och ta in det nya. Då är det inte alltid förändringar och aktiv handling som står längst upp på agendan. Njut av det arbete du gjort och unna dig känslan av att bara glida med för en period. Tids nog kommer din lust att väckas inför nya uppgifter.

En annan situation då aktiv väntan inträffar är då du ännu inte är mogen att ta ett steg. I det yttre tycks allt stå still, men inom dig pågår processer som ännu inte är färdigbearbetade. Den här typen av stillastående är mer av en kraftsamling. Att forcera den med handlingar du inte är redo för kommer inte att hjälpa dig framåt i längden. Risken är snarare att det blir ett steg framåt och två steg tillbaka. Den sortens ofrivillig “dans” kommer sig ofta av impulsivitet. Vi vill agera innan vi är mogna för det och i den viljan hoppar vi gärna över ett eller ett par steg i utvecklingsprocessen.

Jag har fått många frågor om vad jag ska göra nu när mitt uppdrag till Nacka kommun är klart. Eller i alla fall nästan. Jag gör min slutpresentation den 8 december.
Och på dessa frågor så ser jag era egna orosmoln speglas. Oro att inte ha ett jobb. Oro att inte vara behövd. Oro att inte bli vald. Jag delar inte dessa orosmoln med er igår eller idag. Jag är full av tillförsikt att det jag ska välja att gå vidare med kommer till mig.
När jag är redo.
För just nu är jag i min aktiva väntan….

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *