att arbeta.

by | Feb 4, 2015 | Artiklar | 0 comments

Såg igår en bild av svägerskans på Instagram där hon skriver “på väg till arbetet”. Det fick mig att fundera länge och väl under min morgonpromenad. En promenad som jag på ett sätt ser som min väg till mitt arbete. 

Vad är egentligen arbete? När jag googlar på arbete och dess definition så får jag upp en mängd olika definitioner av arbete. På wikipedia så skrivs det att arbete är en mänsklig verksamhet som på något sätt genererar ekonomiskt värde i form av varor eller tjänster.  En både bred och snäv definition för mig. Den kan tolkas olika beroende på vilken värdering läsaren lägger in i “ekonomiskt värde”.
Är det skaparen av varorna eller tjänsterna som själv får sätta sitt ekonomiska värde och således vara “ägare” av denna eller är det köparen/brukaren som får sätta sitt värde på varorna eller tjänsterna?
Är det ett mellanrum mellan tiden då detta skapas och tidpunkten då den ekonomiska ersättningen måste ske som kan definieras olika?
Jag tänker att det sättet som jag idag väljer att arbeta kommer att generera ekonomisk ersättning, men inte på samma sätt som att ha en anställning där du varje månad får en lön för ditt arbete. Jag vet att jag under livet kommer att få ekonomisk ersättning för allt mitt arbete, men det kommer inte längre att ske som lön varje månad. Bara vetskapen om det skapar frihet. Frihet ifrån månadsbojan. Som att jag vore ett barn med månadspeng. Lite pengar portioneras ut med regelbundenhet från arbetsgivaren. Är det det bästa sättet för alla? Varför låter vi oss styras av det som har varit och de gängse normerna? Vem kan skapa andra förutsättningar kring ersättningen? Kanske hotellägaren i Brasilien som låter sina anställda sätta sina egna löner och själva rekrytera sina egna kollegor?

Nåväl, jag kan spinna funderingar, känslor och frågor länge i detta. Jag vill nog bara väcka tanken och känslan på att allt inte är vad det ser ut att vara och allt är egentligen påhittat som Navid Modiri brukar säga. Och hur skulle det vara för dig om du inte lät dig hindras av allt detta påhittade? Vad skulle arbete då vara för dig?

Jag smittades av en annan sökning jag fick fatt på…den om fysikaliskt arbete. Den lyder så här:
Arbete W är lika med förändringen i position gånger kraftens komponent i förändringens riktning.

Då ramlar fler polletter ner hos mig. Detta känns mer rimligt i min värld just nu.
Det jag arbetar med en dag (se lista nedan), tillsammans med förändringen som sker utifrån den position jag just då är i, tillexempel i mig själv eller i min närhet eller där jag kan påverka andra. Multiplicerat med den kraft som jag förfogar över och vart jag väljer att rikta denna.
Det här gillar jag, jag ser det som att jag är pilen. Ni vet pilen som inte kan skjutas framåt om den först inte riktas och dras bakåt med en kraft.

Jag landar senare någonstans i att arbete för mig handlar om att bygga en pil med innehåll och styrka, finna riktning och kraft för att åka i full fart mot målet. Och det är den resan som är underbar. Och belöning i sig!
Ekonomisk ersättning kommer senare och framförallt långt ner på listan av vad som är viktigt här och nu.

Min dag igår:

 • vakna,
 • frukost med familjen och systerdottern som bor hos oss en stund,
 • ut på långpromenad med vovven,
 • prata med min mor och guida henne i Instagram,
 • prata med kompis om livet och motgångar och den ljusa framtid och nuläge vi har idag,
 • lunch med maken,
 • skriva blogginlägg,
 • sortera i mitt nyhetsflöde för omvärldsbevakning i stort och i smått,
 • ny promenad med vovven,
 • hämta sönernas 2-åriga kusin på förskolan med snowracer,
 • leka med 2-åringen,
 • middag med familjen och kusinen,
 • läsa ledarskapsbok,
 • virkprojekt,
 • yoga,
 • fundera på offerten jag skickat,
 • skriva nytt avtalsförslag till ledarcoaching,
 • stämma av med mina tankar om ledarskapsprogrammet som håller på att växa fram,
 • se sista två quarters av Super Bowl,
 • kramas med maken och godnattkramar till sönerna,
 • sova.

PS. Jag fick ett par kloka kommentarer och inlägg igår av Sandra och Henrik (kloka och kreativa personer som jag gillar skarpt). Inklippt kommer kommentarerna här:

“Härarbete – låter det bekant?” (min kommentar – vad har arbete med en specifik plats att göra? För de flesta? Härarbete måste ju vara det enda som kan ske – dv arbete här där du är! Oavsett plats 🙂 )
” Arbete är att få utnyttja sina styrkor för andras väl. Jag hoppas att det är vad jag gör, och tycker att det är vad alla borde få göra.”
” Så ska man ha kul också! #goeswithoutsaying”
” det är jätteviktigt med kul! Och trivsel! Och entusiasm! Och frihet! När det gäller arbete tycker jag. Tyvärr inte alla förunnat.”

PS 2: Vad är arbete för DIG?

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

 1. mer om arbete. | Therese Mabon - […] reflektioner kring vad Emma i artikeln säger och mitt tidigare inlägg om att arbeta blir någonstans att ja, tiden…
 2. flippa arbete – att börja med mig själv | Therese Mabon - […] har tidigare skrivit inlägg om arbete och du hittar dem här: mer om arbete att arbeta lönearbete förkortar ditt…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *