I studier har man nu kunnat se att självkritik skapar aktivitet i samma områden i hjärnan som då vi är utsatta för faror utifrån. Ju starkare kritik vi ger oss själva, desto kraftigare utslag i hjärnan.

Forskarna menar att vår självkritik är en logisk reaktion på fara, så här: Om vi anser att vi borde vara perfekta och inte är det, identifierar vi det som ett hotande problem som vi ska lösa – och det problemet består av mig själv. För att undgå faran reagerar vi på samma sätt mot oss själva som mot fiender utifrån: Med attack (självanklagelser), flykt (dra sig undan i skam) eller frys (fastna i självupptaget ältande om att allt är vårt fel).

Jag fick ny insikt när jag läste detta, och du kanske vill prova en DOB? Detta är typ min femte Bit som jag följer. 

Inlägg nr 26/100 och mitt hittills senast publicerade inlägg…undrar om jag kommer publicera kl 23.59 ngn dag…