dagis och läris vs förskola och skola

by | Aug 6, 2015 | Artiklar | 0 comments

Jag vill leka med en tanke jag haft i veckan.

Undrar vad som skulle ha hänt om “man” (alla som var involverade) hade bytt namn på skola till läris istället för att byta namn på dagis till förskola?

Jag sökte lite slött på när man började kalla dagis för förskola och fann en del länkar.
Bland annat en länk till wikipedia om förskolan i Sverige – där de har med en tidslinje om vad som har skett i och kring förskolan sedan urminnes tider:

Tidslinje

 • 1836 – De första småbarnsskolorna startas i Nora och Stockholm

 • 1854 – Den första barnkrubban, Kungsholmens barnkrubba, öppnas i Stockholm

 • 1896 – Privata barnträdgårdar öppnar i Stockholm efter tysk modell (Kindergarten)

 • 1899 – Systrarna Ellen (1874-1955) och Maria Moberg (1877-1948) startar folkbarnträdgården i sitt barnhem i Norrköping. Systrarna kom även senare att driva förskollärarutbildningar.

 • 1902 – Den första svenska barnavårdslagstiftningen kommer

 • 1935 – Alva Myrdals bok Stadsbarn kommer ut.

 • 1943 – Efter en statlig utredning beslutas om statsbidrag till förskolor och barnkrubbor

 • 1968 – Regeringen tillsätter Barnstugeutredningen och begreppet “förskola” lanseras som samlingsord för den svenska barnomsorgen

 • 1972 – Barnstugeutredningen blir klar och lägger grunden för förskolelagen, som införs 1975[9]

 • 1975 – Kommunerna åläggs att ansvara för en förskola till alla sexåringar

 • 1991 – Rätten till bidrag för personaldrivna daghem införs

 • 1995 – Rätten till förskola utökas till att gälla från ett års ålder

 • 1998 – En läroplan för förskolan införs och barnomsorgen flyttas från socialdepartementet till utbildningsdepartementet

 • 2002 – Maxtaxa införs.

 • 2003 – Allmän förskola för fyra- och femåringar införs.[10]

 • 2006 – Etableringsfrihet för förskolor och fritidshem[11]

 • 2010 – Läroplanen från 1998 revideras[12] och allmän förskola för treåringar införs

Det jag fann som jag inte hade kännedom om var flytten av barnomsorgen från socialdepartementet till utbildningsdepartementet. Okänt för mig – eller så har det legat i bakhuvudet och skvalpat men inte lyckats få en annan tanke att pusslas in. Jag blir nyfiken på att veta mera kring denna flytt. Var den okomplicerad? Vilka argument användes av motståndarna? Om det inte fanns några motståndare – betyder det då att det var en bra ide rakt av?

Sen fann jag en länk till denna blogg som menar att vi av kärlek och respekt till den professionen som arbetar i förskola måste kalla det för förskola för de har ju lika lång utbildning som de som arbetar i skolan. Så här avslutas inlägget:

Vad jag själv tycker och tänker om detta har egentligen ingen betydelse, det är vad alla tusentals pedagoger som tar hand om våra barn varje dag, det är vad som spelar roll. Dagis och dagisfröken låter kanske gulligare, men om en så enkel gest kan göra så många människor som arbetar så hårt för våra barn lite gladare … känna sig lite mer uppskattade … värdefulla …  är det då inte värt det?

Jo – det är klart att det är värdefullt att professionen som arbetar med barnen i dessa åldrar är glada.
Fast samtidigt tänker jag att de skulle ha varit ÄNNU gladare och mer värdefulla och uppskattade om vi hade svängt på tanken – och bygga ifrån dagis in i skolan till ett läris. Dvs bygga på den kompetens, insikt, erfarenhet som finns i dagis och använt den vidare. Höjt dagis! Istället för att trycka ner och säga att dagis var inte bra, nu måste vi kalla oss förskola för då blir vi mer respekterade såsom skolan.
Jag är riktigt nyfiken på hur samtalen gick. Fanns det ens en sådan här tanke framkastad? Av fackförbundet kanske?

Och till sist fann jag denna sköna blogg. Som sätter ännu en tanke på dagis vs förskola:

Alltså jag är helt med på varför man bytte namn 1998 då läroplanen för förskolan kom. Man ville väl peka på att det rör sig om pedagogisk verksamhet med riktlinjer och mål och inte någon förvaring av barnen, som kanske ordet daghem signalerar. Så långt är det helt fint tycker jag. Men varför i hela friden väljer man ett namn som redan är inarbetat? Fast känt för något annat.

Förskola fanns ju redan. Det var där sexåringarna gick sista året innan skolan började. Hur gjorde man då? Jo, när dagis skulle heta förskola fick den gamla förskolan för enkelhetens skull byta namn till förskoleklass. Även känt som sexårsverksamheten på vissa ställen, nollan på andra. Begreppsförvirringen är total.

Och som tillägger att tecknet för dagis och förskola är detsamma. Inga konstigheter där inte.

Kanske är det bara jag som vill leka med tanken om dessa ord och det som de betyder för så många olika personer och professionen. Kanske är det inte ens dessa ord vi ska leka med. Vi kanske måste börja i några andra frågor. Exempelvis de frågor som Dagis och Läris kan vara svaret på? Skolvåren undrade i Almedalen “Om skolan är svaret, vilken är då frågan?”

Vad skulle du vilja att LÄRIS var?
Om det fanns som ett alternativ till SKOLA?
Som en fortsättning av dagis/ “föris” ?
Varför skulle det finnas LÄRIS?

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snippets - The Lovers Podcast

10 säsonger
88 avsnitt
Välkommen att lyssna till oss!

Parcoaching

Längtar du efter att finna en ny stabil grund i din relation?
Är du redo att investera i din romantiska relation?