vilka “glasögon” har du på dig?

by | Oct 26, 2015 | Artiklar | 0 comments

Ibland är jag helt omedveten om vilka “glasögon” jag har på mig. Och då menar jag inte riktiga glasögon med bågar och slipade glas och för att jag har synfel eller annat. Utan helt enkelt vilka värderingar och vilket filter och vilka fördomar som färgar av sig på det som jag tror att jag ser naket. Och så gör jag inte det alls. Utan jag ser det bara med mina fördomar. Och då ser det ju ofta ut på ett visst sätt.

Ibland kan jag dock överraska mig själv. Och tack och lov blir det oftare och oftare. Jag noterar mig och min omgivning på ett annat sätt. Genom att själv bestämma vilket filter och vilka glasögon jag vill använda när jag observerar något. Det som då framträder kan vara så oerhört magiskt. Oftast får jag en upplevelse som är så mycket större än det jag bara ser. Det omfattar även det jag kan känna och även det jag hör i mellanrummen som uppstår emellan orden.

Ibland låter jag andra inspireras av detta också. Till exempel när vi var på rugby-touren till England. Då bad jag de föräldrar som följde med att titta på ungarnas match med de glasögon som de vanligtvis har på sig. Kommunikatörens, chefens, smöroljeexpertens, förnybar energi-expertens, controllerns, hr-partnerns, dansarens, ledarens, maximerarens och musikerns. Dessa glasögon och filter är föräldrarna vana att använda i sina system där de verkar till vardags. De var således bekväma med detta hoppades jag. Och så uppmanade jag dem att se på matchen som ett system där deras kunskap, fördomar, värderingar, etc färgade av sig på det som utspelade sig under matchen. Som en nivå 4 på en lärcirkel anordnad av Sisu, eller av mig 😉

Ibland så ser då dessa experter och tillika föräldrar så otroligt mycket i ett nytt sken och kunde förklara det som skedde på planen ur ett helt annat perspektiv och det landade insikter i flera. Och många hos mig. Några av föräldrarna delade även sina upplevelser med fler än bara den närmast på plan, eller mig, utan med hela bussen dagen därpå. Hela bussen med spelare och ledare och alla andra föräldrar. Och att bli jämförd med förnybar energi, ett jazz-stycke eller en smörjoljas klibbighet – vilken härlig och häftig upplevelse.

Ibland undrar jag om även du vågar prova. Kanske är du idag redo att prova nya “glasögon” eller kanske är du redo att notera vilka fördomar och värderingar som färgar dig i din vardag? Jag tror att du vågar prova snart. Välj glasögon nedan 🙂
kaleidoscope-prism-crystal-glasses-future-eyes-rose1Glasses-RabbitDog-w-Glassesimages Refraction_through_glasses_090306

black-rim-glasses-main1Google_Glass_Explorer_Edition do-i-need-glasses

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *