d a t a – förändra världen

by | Nov 3, 2015 | Artiklar | 0 comments

Jag har under oktober sett tre dokumentärer som tillsammans i mitt tänkande har satt djupa spår. Den första jag såg heter “The Forecaster” och den hittar du här. Den handlar om Martin Armstrong, en finansiell rådgivare, och hans liv.  Hur han samlar in data kring ekonomiska händelser i historien, med data kring krig och annan historisk data. Den sammanlagda datan och hans egenhändigt skapade algoritm tar fram en knivskarp precision i att förutsäga ekonomiska trender och händelser. Den algoritmen vill många lägga vantarna på och han blir till slut fängslad och det är oklart varför han blir det.

Straxt efter denna dokumentär så ser jag på Six degrees of separation. I den dokumentären får vi följa ett par spår som till sist strålar samman förstås. Och det är så otroligt intressant att se hur forskning/studier på en insekt leder till paralleller kring Internets framväxt till paralleller med Kevin Bacon-faktorn och slutligen når fram till forskning om kartläggning kring gener och celler för att kunna veta mer om de sjukdomar som drabbar mänskligheten.

Och så den sista som jag såg i förra veckan: Big data – så kartläggs hela ditt liv. Där den visar hur mycket data som vi har tillgång till nu jämfört med tidigare. Hur denna förmåga att samla otroliga mängder med data kan hjälpa mänskligheten framåt likväl som bakåt. Mot ett gott liv eller mot ett sämre liv. beroende på vad den som har datan vill åstadkomma. Jag tänker att vi inte har råd att vara rädda för att datan skall hamna i fel händer och således inte samla data, utan jag ser det hellre som en positiv kraft som vi inte kan vara utan. Med de möjligheter som kommer med denna korskörning av data, eller med synliggörandet av den data vi har. Ofta saknar vi sätt att visa på ett så transparent sätt som möjligt hur det faktiskt ligger till med något. Jag tänker här exempelvis på de beslut som politiker skall ta, hur presenteras underlagen? Bara i text? Eller visualiserade för en djupare förståelse?

Att enkelt och tydligt kunna presentera data. Utan att förvränga den. Transparent och tydligt. Det är en viktig väg framåt. Under min kurs vid M.I.T. – Transforming Business, Society and Self – har vi som går kursen förmånen att få ta del av Kelvy Birds visuella grafik som hon delar med oss vid varje live-sändning. Nedan klipper jag in en av hennes bilder. 12183760_10153836414471004_8169684966685585567_o

 

Mitt tips till dig idag:
Ta dig tid att kika på dokumentärer, filmer, läs något, lyssna på något.
Gör sen en reflektion kring alla de delar som har influerat dig.

Dela med dig av vad som växer fram i dig.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *