den kollektiva intelligensen

by | Dec 19, 2015 | Artiklar | 0 comments

Hr du upplevt att det finns en större intelligens att dra nytta av när du arbetar/deltar/samverkar i en grupp? Hur den kollektiva intelligensen får utrymme att finnas och där alla deltagare ger till det större. Där ingen längre är beroende av sitt ego. Där de flesta faktiskt vill ge och vara med om den större kollektiva intelligensen.

Jag har upplevt detta många gånger och det har varit särskilt tydligt för mig i sammanhang av idrott, tidspress och/eller lekfullhet. Om det är två av dessa är det dessutom extra snabbt som vi når till den kollektiva intelligensen. Tydliga exempel för mig är såklart på och av rugbyplanen. Som ett lag som tillsammans, både starters och finishers. Både tränare och spelare. Alla tillsammans i ett gemensamt syfte. Och de matcherna och träningarna när allt detta klickat – ja, att uppleva detta är en av meningarna med livet. Med mitt liv i alla fall. ( i bilden nedan några av mina fina lagkompisar i Stockholm Exiles Ladies)

IMG_0587

Exiles Ladies firar SM guld

Om du har upplevt något liknande så är du säkert som mig en sådan som gillar att vara i detta. Som njuter av den energin och de möjligheterna som skapas tillsammans. Där alla bidrar till det gemensamma växandet, lärandet och skapandet. Och när vi väl är där – att alla även hedrar den intelligensen och förser den med sina samlade kompetenser/kunskaper/känslor. Jag ser den som en uppåtgående spiral som bara ökar och ökar i sitt möjliggörande. The collective intelligence in its purpose to enable us as individuals within the group. To enable us!

Jag är nyfiken på vilka metoder/förhållningssätt/verktyg/annat som du har använt dig av för att skapa detta när du har varit med om det. Eller du kanske fick uppleva när någon annan skapade det? Hur gjorde hen då? Vad gjorde hen?

För mig är det viktigt att det jag engagerar mig i är meningsfullt, både för mig och de som samverkar med mig. Att då använda verktyg/metoder/förhållningssätt/etc till att kunna skapa den kollektiva intelligensen lite tidigare är för mig som älskar att maximera helt rätt väg att prova. Ju enklare/snabbare/lättare gruppen kan komma åt sin kollektiva intelligens ju längre kan vi som människor komma i vår roll här på jorden.

Jag tror också att det kan vara lite bråttom, vi har ju bara detta liv på oss 😉

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *