att arbeta mot psykisk ohälsa

by | Feb 2, 2016 | Artiklar | 0 comments

I helgen har jag deltagit på utbildning för att kunna arbeta som volontär vid självmordslinjen och självmordschatten vid Mind i Stockholm. Läs mer om Mind här.

Som volontär på Mind innebär det att jag ska arbeta ett pass på 4h varannan vecka och minst ett nattpass per termin. Och att jagSUicid under dessa pass skall vara en lyssnande medmänniska som inte ska tveka att våga prata om det. Det där. Självmordstankar. Självmordsplaner. Självmordsförsök. Självmord. Att må riktigt dåligt. Att inte ha någon att prata om detta med. Det ska jag finnas tillgänglig och lyssna till. Som medmänniska.

Under helgen fick vi till oss lite statistik – visste du att det på 1 självmord, finns 10 fler som begår självmordsförsök, 100 fler som har självmordsplaner och 1000 fler med självmordstankar?

Visste du att i Sverige 2014 dog 80 personer av mord/dråp, ca 185 i trafiken och 1500 begick självmord. Och ändå pratar vi inte om det. Nu är det dags att vi gör det. För då tror jag att vi kan bidra till att fler fortsätter leva.

Och då kommer vi till mitt nästa uppdrag i psykisk ohälsa. Jag ska i april gå en till utbildning. Denna gång är det globala YAM-projektet som ska ut till skolor och träffa elever. Och jag är en av de instruktörer som ska ut till skolorna i höst och arbeta med att förebygga psykisk ohälsa, att minska antalet självmord och självmordsförsök. Stockholms läns landsting har gått in med finansiering för att genomföra en studie i länet och testa om YAM-projektet ger liknande resultat som i övriga världen där siffror för självmord och självmordsförsök så mycket som halverats genom interventionen i skolorna.

Hör av dig till mig om du vill prata eller har frågor. Kramar i cyberrymden till er alla!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vår app - The Lovers

Är det dags att vattna gräset där du står?
I vår app får du hjälp att göra det.

Nyhetsbrev

Vill du få upplyftande utmaningar och inspirerande ord med kärlek från mig?

Coaching

Söker du någon som kan utmana dig i att ta nästa steg i ditt liv, i din relation, i ditt professionella yrke?

Facebook Pagelike Widget