om jag missar att nå ett mål

by | Jul 18, 2016 | Artiklar | 2 comments

vad händer då?

Många är de i min vänkrets som arbetar med och mot utsatt mål. De kan vara nästintill vad som helst. Och jag har fått frågan många gånger om jag också sätter mål.

Oftast möts de av en initial tystnad ifrån mig. Sen ställer jag nog en fråga tillbaka om vad de menar med mål. Och då kommer det en mängd olika svar. Och på frågan från mig om varför de sätter mål så kommer det om möjligt ännu fler förklaringar.

Vissa av dem har satt mål i många, många år och når regelbundet sina mål. Andra har också satt mål länge, länge, men når dem alldeles för sällan och mår ofta inte bra av det.

Mållinje

På kvällspromenaden igår gick jag och pratade med maken och berättade om den 50-års fest vi var på nyligen då jubilaren konstaterade att hen missat till mål att klara av de chins den satt upp som mål. Och att hen var missnöjd. Jag lyssnade och frågade tillbaka om det kunde vara så att det hen misslyckats med var att sätta målet – inte att nå målet.

Det där fick ligga i makens bakhuvud under natten och idag fick jag följande av honom: Från en artikel om idrottsuttagningar: The Nature of Goals

The reason this occurs is a mismatch in expectations and reality. If we look at goal setting theory, the best goals: “should be set high enough to encourage high performance but low enough to be attainable ” If there’s a large mismatch between perceived achievability and the standard or excellence, motivation plummets. Our goal backfires.

Och det är där jag hoppas att du börjar – genom att sätta mål som är realistiska, och nåbara. Och OM du inte lyckas nå ditt mål…..
Vad beror det på?
Kanske inte på din träning att klara av x chins utan kanske på att du tränar på att sätta mål och inte är klar med den kompetensen ännu?

Bli för allt i världen inte arg på dig själv och tappa tilltron till dig själv utan minns att du är helt underbar och en fantastisk människa oavsett om du missar flera av dina uppställda mål!

 

2 Comments

  1. Johanna

    Kanske en konflikt mellan medvetna och omedvetna mål… Skulle vilja eller skulle vilja vilja. Tänker jag.

    Kram

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *