att vara otrogen

Varför är man otrogen egentligen?
Det försöker vi lyssna till inför kommande poddklubbsträff.
Och tar då del av Esther Perels tankar förstås.

Kan det vara så här……?

Att du i ditt äktenskap/relation egentligen inte vill lämna den person som du är gift med/tillsammans med. Utan du vill lämna den person som du har blivit.
Det är inte så att du vill hitta en annan person att bli tillsammans/gifta dig med. Utan du vill HITTA TILLBAKA till dig själv.

Och som Esther påminner:
I kärnan av en otrohetsaffär finns sveket. Och i kärnan av en otrohetsaffär finns även längtan och saknad. Längtan efter att finna en saknad del av dig själv. 

Söker du efter en saknad del av dig själv?
En del av dig som kommer till liv och som känner djup åtrå, önskan, lust och begär.
Hittar du den genom en otrohetsaffär?

Vill du prova att finna den saknade delen av dig själv
i samtal och coachning med mig?

8 Comments

 1. Charlotte

  Jag läste bara ditt inlägg, lyssnade inte på podden, men tycker att det frågan är så intressant och det går att möta den på olika sätt.
  Jag tror att två andra skäl till otrohet är brist på kommunikation och skam.
  Jag har mött många som säger “sånt sex kan jag inte ha med min fru…” Men frågan har inte ställts och tänk om hon skulle säga nej… då skulle jag skämmas typ.
  Jag upplever att många par inte talar om sina längtor och önskningar utan tror en massa… Vilken revolution öppna samtal skulle kunna ge… och sen kan en så klart reflektera över de aspekter du tar upp. Kram Charlotte

  Reply
  • therese@mabon.se

   ja, det där med skammen är en viktig del och i den att våga kommunicera och få syn på att det är skam det handlar om. Så ja, jag är “all for” öppnare samtal överallt. Utmanar och stöttar det så gott jag kan från min horisont och känns gott att veta att du finns och gör detsamma!
   Kramar tillbaka!

   Reply
 2. Gunnar Fägersten Novik

  Har en stark känsla att ord som trohet, otrohet, svek, känsla med mera har väldigt olika “tyngd” och värde hos olika människor. Dessutom handlar det inte bara om allt som är för stunden, utan även om empati. Den som har stor empati kanske kan bli “kär” i andra, men förstår samtidigt att sveket mot egna partnern kan bli näst intill outhärdligt.

  Sedan lever vi i olika typer av förhållanden, så att säga rätt eller fel eller att moraliskt döma andra är oerhört komplicerat.
  I grunden tror jag personligen att otrohet (dvs sex med annan än partnern) mest är ett svek mot sig själv. Så lite ligger det säkert i det du skriver: “… du vill HITTA TILLBAKA till dig själv.”

  Reply
  • therese@mabon.se

   ja, den insikten i att svika sig själv den landar tyngre på ett sätt tror jag. På ett kanske “sundare” sätt. Som gör att du kan lättare hitta tillbaka till varandra. Än om du inte förstått att du inte bara svikit din partner utan även dig själv.
   Och visst är det så med orden och vad de betyder olika för oss.
   En person i min närhet hävdade länge i sin affär med ny kvinna: “Vi har inte gjort något, vi har inte gjort något”. Och avsåg då sex. Men insåg inte att sveket redan skett i att hemlighålla möten, kyssar, kramar, förtroliga och öppna samtal. Att det var betydligt tuffare att ta sig igenom för partnern. De har tyvärr ännu inte hittat tillbaka till varandra.

   Reply
   • therese@mabon.se

    Eller hittat tillbaka till sig själva.
    Eller insett att de svikit sig själva.

    Reply
 3. Dorotea Pettersson, tidscoach

  Jag tycker detta är både svårt och inte och känner att jag behöver tänka på saken. Otrohet är fel men varför? Det gäller att förstå vad otrohet betyder för båda parter men kanske främst för en själv.

  Reply
  • therese@mabon.se

   Ja, och att prata om det tillsammans i sin relation så att det blir ett öppet samtal som bara genom att det kan ske kan förhindra att en person sviker sig själv och en annan.
   Och som du säger – så otroligt olika vad det betyder för olika personer. Dags för mer förståelse.

   Reply
 4. Helena Roth

  Tycker Esther öppnade för många nya perspektiv i frågan för mig, jag som varit benhårt “emot otrohet” just pga sveket, liksom. (Som Upholder kanske extra svårt? Det där med, har jag lovat så har jag? Hm. Ny tanke!) Just vändningen att det nog handlar mer om att hitta tillbaka till sig själv tror jag det ligger oerhört mycket i!

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *