demokrati 2.0?

by | Jun 23, 2015 | Artiklar | 0 comments

Jag har länge funderat på det här med demokrati och politik. Jag har påbörjat inlägg ett par gånger, men inte kommit till skott tidigare. Men så igår hittade jag ett blogginlägg hos Peter Harold “Vad kommer efter demokrati?”  Det är en fråga som jag har ställt mig många gånger också. Jag tror liksom Peter på att det inte handlar om att gå tillbaka till något av de andra välden som funnits tidigare. Och att när vi blickat tillbaka från framtiden kan se det så här som Peter tänker:

Låt mig först av allt förklara att jag ser på saken ur ett filosofiskt perspektiv. Jag vägrar att tro att demokrati är det bästa styrelsesättet eftersom vi har demokrati idag, och världen är ett skämt. Ett dåligt skämt. Jag säger dock inte att jag tycker att diktatur, teokrati, fascism eller andra former av envälde är bättre. Tvärtom. Historiens vittnesmål förskräcker. Däremot befarar jag – eller snarare hoppas jag – att morgondagens människor också skall se tillbaka till 1900-talet och 2000-talet med samma överlägsenhet som vi gör när vi skrockar över de blodtörstiga revolutionärerna som trodde sig vara demokrater genom att hugga huvudet av adelsmän och sedan konspirera mot sina forna medrevolutionärer.

Kanske har medborgarna anno 2074 ett helt och hållet annat styrelseskick som får vårt eget koncept med parlamentarism och s.k. folkrepresentation att kallas för ”ett bokstavligt förmynderi”? Vem vet.

I en av kommentarerna till inlägget skriver MartinA att han bland annat vill minska legitimiteten i nuvarande system. Så kanske våra härskare får litet mindre mandat att förtrycka?
Även detta tycker jag är en intressant tanke.

Hur skulle det kunna vara om det fanns mindre och tydligare lagar och förordningar?
Om det skulle finnas mer transparens?
Om det fanns för världsmedborgaren lika mycket rättigheter som skyldigheter?
Och att väldet fick svara för precis samma saker? Samma rättigheter och skyldigheter? I transparens?

Jag är idag inte intresserad av nuvarande politik eller demokrati – men om du vill fundera och tänka tillsammans med mig om hur det skulle kunna vara och vilka steg som måste tas först så vill jag gärna tänka och fundera med dig också!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snippets - The Lovers Podcast

10 säsonger
88 avsnitt
Välkommen att lyssna till oss!

Parcoaching

Längtar du efter att finna en ny stabil grund i din relation?
Är du redo att investera i din romantiska relation?