korspollinering

by | May 22, 2017 | Artiklar | 3 comments

Du vet säkert vad korspollinering är när man pratar om flora och fauna. Så här säger Wikipedia:

Vid korspollinering överförs pollen från en blomma till en annan blomma av samma art.

……..

Egentlig korspollinering, det vill säga mellan olika växtindivider, med åtföljande befruktning medför en ständig omkombination av arvsanlagen och plantor med nya egenskaper bildas. Detta är av största betydelse för artens förmåga att anpassa sig till förändringar i omgivningen. Växter som vill försäkra sig om korspollinering har funktioner i blomningen som förhindrar det egna pollenet att träffa den egna pistillen.[1]

Jag upplever en slags likadan korspollinering, som att jag är en blomma som får ta del av intryck (pollen) från olika källor såsom roddar/texter/böcker/filmer/etc. Och
att när jag korspollineras så får jag en större förmåga till att anpassa mig till förändringar. Att jag tar mig en utmaningar med en större lust och kraft. Och jag är nog till och med beroende av korspollinering eftersom det var en av mina tankar med att starta en poddklubb.

En korspollinering som jag kan bjuda dig på är att lyssna till dessa inom loppet av en vecka…så att det du har lyssnat på finns kvar inom dig länge nog för att mötas så att en ev korsbefruktning kan ske 🙂

 1. Navid och Björn: Maskulinitet
 2. Jämställdhetspodden i ett samtal med Svend Dahl, särskild utredare för Män och Jämställdhet.
 3. Människan och maskinen – här kan du välja vilket som – för mig blev det de senaste 5, Descartes och den gamla världens död, Den farliga hermetismen, Det nya landskapet,  Katastrofen samt Romantiken.

 

3 Comments

 1. Chaly Danckwardt

  Åh vad kul med bra tips på podcast avsnitt! Lyssnar alltid på en massa när jag går med hunden, bra tillfälle att lära sig nåt.

  Reply
 2. Helena Roth

  Jämställdhetspodden är ny för mig, den ska jag kolla in.
  Människan och maskinen går varm här hemma just nu, kör rubb och stubb framifrån så väl som bakifrån. (Och Myter och Mysteriet likväl som Kunskapens träd har jag gjort detsamma på senaste året!)

  Reply
  • therese@mabon.se

   Jämställdhetspodden ny för mig med. Har bara lyssnat på avsnittet jag länkat till. Jag är nyfiken på att lyssna på fler. Det dök upp m å n g a tankar kring hur frågor ställdes av programledaren och varifrån hennes övertygelse kom. Kändes som att hon aldrig varit i närheten av det perspektiv som Sven presenterade.

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *