julklappar 

by | Dec 22, 2015 | Artiklar | 0 comments

Julklappsleken – Norsk julafton – Julklappsspelet – Paketleken = Kärt barn har många namn!

Spelar du? Jag har sen urminnes tider spelat med min familj på jular som firats i Åtvidaberg (där jag är född och uppvuxen på Blåbärsvägen). Typ samma regler som har behållas sedan dess. Den som deltar gör det i egen regi – ingen pakt med någon annan vid bordet, med en insats av 200kr som fördelas på 2-3 paket. Ett kan kosta 199kr och ett annat 1 kr. Dessa paket läggs in i potten i mitten av bordet och spelet kan börja….

Tärningar kastas – 2 st – och när du får dubbelt av något nummer så får du välja ett paket ifrån potten på bordet. Tärningarna fortsätts att kastas och vi som brukar vara många 16 och uppåt – har oftast två par tärningar för att skynda på spelet litegrann. När potten är slut, dvs när alla paketen är fördelade mellan deltagare, kanske inte alla, så öppnas dem och vi tar en runda och går igenom vad som finns att tävla om i nästa runda.

För nu i nästa runda är det som tävlingsmänniskorna kommer igång. Det gäller återigen att slå samma nummer på två tärningar, och när du gör det så får du välja det paket som du vill. Finessen nu är ju att du vet exakt vad det är då alla paketen är öppna och synliga och möjliga att välja. Och så där håller vi på. Tärningarna jagar varandra och julhetsen är som högst. Tills alarmet hörs, för då är spelet slut. Förslagsvis får någon som inte deltar ställa ett alarm mellan 15-25 minuter och de som spelar är ovissa om exakt NÄR spelet ska ta slut. När klockan ringer är det så att de vinster som är dina är just de som är framför dig. Inte de som grannen har spelat hem. Inte några andra.

Vissa har en regel att man inte får ta paket av någon som bara har ett, men den regeln har vi inte provat.
Andra har en annan regel att den som inte har något vid spelets slut får välja en av den som har flest, inte heller den regeln har vi provat.  

Så vad brukar hända i julhetsen då?

Jag minns ett spel på kontoret för evigheters tider sedan, då vi i veckor inför pratat om psyllium-frön och deras effekt på tarmarna och där var det många som drog i dessa två fröpaket som fanns med i spelet. De åkte fram och tillbaka mellan ett flertal av spelarna.

Eller en juldag ute hos Anna och Peter i Falla där det var två flaskor med spolarvätska samt ett set med skruvmejslar som var heta byten. Minns jag rätt så vann jag spolarvätskan och maken tog hem skruvmejslarna.

Med släkten på Blåbärsvägen kan det hända att det som är med i spelet provsmakas under tiden som man har det vid sin sida. Exempelvis var det med en oöppnad flaska med whiskey och den var inte oöppnad eller full när alarmet ringde. Inte heller var godislådan full när larmet ringde en annan gång.

Och så var det den här roliga anekdoten ifrån Madde och hennes jobb, där ett paket har varit med i alla år. Den som vinner den ställer den i sitt skåp under året och plockar fram den till nästkommande spel. Det tragiska i det hela är nog att (om jag minns rätt) det är en av kollegorna som har tillverkat denna själv. Hoppas att den har gott om distans till sig själv och kan bjuda på detta.

Eller min mor som gömmer trisslotter i en gammal nylonstrumpskartong och sedan vid presentationsrundan av paketen har inte kusin Linda öppnat själva kartongen utan tror att det är nylonstrumpor. Ända tills spelet slutar och ingen har velat ha dessa strumpor…ja då ser hon att det är trisslotter i 🙂

I år då? Jo, det blir två spel-tillfällen. Ett med det vanliga gänget på julafton, fast denna gång inte i Åtvidaberg utan i Stockholm. Till det har jag tre paket…och det bidde lite mer än 200kr. Vi får väl se om jag får hem en av dem eller något annat. Jag brukar ofta se till att det är något jag köper som jag själv vill ha, för då kan jag ju vinna det i alla fall.

Och sedan blir det ett tillfälle till med makens släkt och vänner hos Allan och Wiwi på juldagen, där ingen troligen spelat tidigare. Så sönerna har roat sig med att vara finurliga och köpt två paket som väger 2kg vardera – slagit in dem i likadana paket och storlekar. Det ena innehåller mjöl och det andra innehåller godis…vilket är vilket? Ser du det på de två svarta paketen ovan?

Mycket nöje i julhetsen om du spelar – och vad du än gör – ha stor distans till dig själv, bjud på dig själv och släpp alla tankar som kommer och säger dumma saker i din skalle. Släpp taget om dem bara. Bjud inte in dem.

Puss och gull till dig från mig!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *