behov att skapa = att skapa är livet

by | Feb 27, 2016 | Artiklar, Keramik | 0 comments

Häromdagen var det fullt på keramikverkstaden och Lisa och jag fick inte plats. Vi kunde hämta våra alster, men inte skapa något. Så det blev en inspirationstur till Ulriksdal, fika, tulpanplockning och fotande av alster som vi kan prova att skapa själva.

Jag har ett starkt behov av att skapa. Med mina händer. Med mitt hjärta. Med min hjärna. Så när vi inte kunde skapa i keramik fick det bli annat skapande. Och denna gång blev det stickning av restgarn. Handledsvärmare. Samt bakning. Långjäst kastrullbröd. 

Receptet på kastrullbröd – jag ger er det dubbla receptet, ursprungsreceptet blir liksom inte lika bra. Så här har du mitt:
10 gram jäst – smulas
7 dl vatten – ljummet
12 dl vetemjöl
4 dl durummjöl
1 msk havssalt – mortlat

Blanda allt och arbeta degen väl. Jag blandar med händerna och arbetar den i ca 5-7 minuter. Sen ska degen täckas i sin bunke. Täckas med plastfolie. Jäsas i rumstemperatur i ca 18 timmar.

Efter jäsning 1 häller jag ut den lösa degen på min mjölade köksbänk. Och knådar runt den till en fastare version som jag låter jäsa i 1 timme på den mjöliga köksbänken under en kökshandduk. Då flyter den ut lite roligt.

Efter jäsning 2 så är det dags att ta fram en kastrull/gryta. Jag har en gryta i emalj som jag använder, du ser den på bilden ovan. Jag ställer in grytan i kall ugn och värmer upp bägge till 220 grader. Sen tar jag ut grytan. Stjälper i brödet och ställer tillbaka grytan utan lock in i ugnen. Där får den stå i ca 1 timme. Jag tar ut grytan med brödet som får svalna en stund i grytan först, därefter på galler med kökshandduken över. Njut!

Beskrivningen till handledsvärmare är enkel. Prova själv. Gör så här:
Lägg upp 34 maskor (Alpaca silk står det i beskrivningen, men jag har bara använt annat till de tre jag stickat enligt denna beskrivning) på stickor 4 och sticka rätstickning med Picot-kant över de sista fyra maskorna på var 3:e varv. Maskorna stickas räta på varje varv.
Varv 1: Stickas rätt.
Varv 2: Stickas rätt.
Varv 3: Stickas rätt tills det återstår 4 maskor, dessa stickas så här: 2 maskor räta, 1 omslag, i var och en av de 2 sista maskorna stickas det 2 nya maskor.
Varv 4: Lyft 1 maska, sticka 1 rm, drag den lyfta m över, sticka 1 rm, drag den bakersta m över denna. Sticka ihop omslaget med maskan bakom. Sticka resten av varvet räta maskor. Det skall vara 34 maskor på stickorna.

Sticka så här tills stycket mäter 18 cm. Sätt maskorna på tråd eller maska av dem. Sy därefter ihop stycket.

Sticka en till enligt beskrivningen så att du har en värmare till höger handled och en till vänster handled.

Så här ser ett stycke ut. Med Picotkant.

 

Vad gör du när du har skaparkraft, skaparlust i dig?
Vad skapar du helst?

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *