organisationer som origami

by | Jun 13, 2016 | Artiklar | 0 comments

Häromveckan såg jag tillsammans med resten av familjen ett avsnitt av Vetenskapens värld som handlade om origami. Och blev tagen av det vackra och oförklarliga i formandet och framförallt i likheten med naturen och dess organiserande.

img_5402.jpgSom när löven spricker – då har de en plan över hur de ska veckla ut sig. Och så visade en av de intervjuade personerna i klippet hur hon gjorde “instant origami”. Nej, det går ju inte sa vi alla. Jo, det gick superlätt. Hon lät en konformad pappersbit få ett tungt föremål fallande över sig, och vips så bildar pappersbiten de  koniska veckformerna i ett nafs. Eller när man skrynklar till pappret med händerna och miljoner veck bildas. Som påminner om svamp. Och jag såg även vulkaner och jordskorpan i dessa skapelser.

Hur kan det vara en metafor eller liknelse med organisationer/relationer?
Den tanken tog direkt plats i mig. Och den har nu snurrat runt ett par dagar. Och finner liksom inget att haka i eller kroka fast vid….men jag är inte redo att släppa den. Den kanske är den första i en rad av flera? Flera nya tankar, reflektioner kring vad en organisation kan vara och om och hur dess relation till instant origami ser ut.  Undrar om jag kan ta en av de organisationer jag verkar i nu och antingen:
1. Testa att skrynkla till dem med handen för att se vad som händer och hur det ser ut när jag vecklar ut den…eller
2. Testa med instant origami – kanske släppa som en stor tung nyhet mitt ovanpå dem för att se på de skrynklor som uppstår…

Jo, det där lockar – både 1 och 2…!

tumblr_myukjbhoWE1qihh0eo1_1280

Och så googlade jag litegrann på detta, men fann inget av värde…kanske är det bara jag som funderat på detta än så länge…eller har du?

Här kan du kika på mer om origami på Vetenskapens värld.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *