Håll tillgodo – här kommer ett recept:
Karamelliserad rödkåls- och rödlökspaj
4–6 PORTIONER
1/2 rödkålshuvud (ca 500 g), i små bitar
3 rödlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 kvist timjan
Skivad cheddarost (mitt tillägg – ej i grundreceptet)
PAJDEG:
225 g vetemjöl
nypa salt och socker
180 g kallt osaltat smör, tärnat
6 msk kallt vatten
Sätt ugnen på 225°.
Blanda ihop mjöl, salt, socker och smör med händerna tills smöret är finfördelat i mjölet. Tillsätt vatten. Blanda snabbt ihop till en smidig deg, utan att arbeta den för mycket. Pudra degen med mjöl och låt ligga i kylen minst en timme.
Stek rödkål, rödlök, vitlök och timjan helt mjuka och lätt gyllenbruna i smör långsamt och på ganska låg temperatur. Tillsätt lite vatten under tiden om det är nära att brännas. Blandningen ska nästan få marmeladkonsistens. Salta.
Kavla ut pajdegen rektangulär på en plåt med bakplåtspapper. Vik över de yttersta kanterna på degen, så att en ram bildas. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugnen 10 minuter. Hyvla cheddarost och täck pajdegen med ett lager. Bred ut rödkåls- och lökblandningen på osten och grädda i ytterligare 10 minuter.
Ursprung från Ekolådans receptbank.
0 Comments