Sexlustens bromsar och gaspedaler

Jonathan Francisca

I boken “Come as You are” beskriver Emily Nagoski olika perspektiv kring bromsar och gaspedaler. Alltså att det finns “saker” som agerar som bromsar till din sexlust och att det finns annat som agerar som gaspedaler och sätter fart på din sexlust.

Om det är så att din sexlust inte är som du skulle vilja, eller att den har ändrats, då betonar Emily (och jag) starkt vikten av att inte lägga till gaspedaler. Tipset till dig som vill förstärka din sexlust är att du ska fokusera och arbeta på att ta bort dina bromsar. Om du lägger kraften på att jobba med dina bromsar så sker störst effekt. Mycket större än om du enbart satsar på din gaspedal.

Emily beskriver väldigt praktiskt hur du kan arbeta med dina bromsar i sin bok. Hon tipsar om worksheets på sin hemsida och andra tips att prova för att få syn på dina bromsar. I steget efteråt, när bromsarna är synliga för dig, då kan du ju (läs bör) prata med din partner om vilka bromsar hen har, likväl som du visar vilka bromsar du har, allt i syfte att se hur ni kan hjälpa varandra.

Det Emily INTE beskriver är om eller när en broms väl är aktiverad, vad som är bäst då. Visserligen är det unikt för varje människa, och kanske även väldigt situationsbaserat eller olika under olika perioder.
Jag har funderat kring detta, för mina bromsar kommer fram även om jag arbetar hårt på att hålla grytan/kåtheten puttrande och sjudande. Och jag har ännu inte lyckats synliggöra alla bromsarna ordentligt för mig själv, än mindre för maken.

Häromkvällen hade vi ett annat samtal då vi berättade för varandra vilka våra gaspedaler är…och det blev ett väldigt fint samtal det med.

6 Comments

 1. Sofia Hult

  Har aldrig läst boken få den är för svårläst enligt mitt tycke.
  Det där med att ” bromsa sin kåthet” går bara för mig när jag har den otrevliga ” lingonveckan” om du förstår vad jag menar

  Reply
  • therese@mabon.se

   Mm, boken kan vara lite utmanande.
   Lingonveckan….det var länge sedan jag hade en sådan. Jag opererade bort min livmoder 2003…så inga lingonveckor sedan dess för min del. Och en broms såsom Emily och jag försöker förklara det är inte en medveten sådan, utan den bromsar in din kåthet utan att du ens lägger märke till den. Det sker med autopiloten liksom.

   Reply
 2. Liw

  Spännande och intressant! Jag förstod inte riktigt vad dina bromsar är? Svårt vad som är mina, troligtvis mys med tv häng som är min svaghet ?

  Reply
  • therese@mabon.se

   Nej, jag har inte delat med mig av mina bromsar ännu. Det jag delar här är ett försök till att tolka dem då de just nu verkar uppdateras och ändras. När kidsen var små så kunde ju deras sjukdomar/febernätter vara “bromsar”, men dessa är ju inte längre bromsar. Nu är det annat.
   Som till exempel att maken sitter med sin dator i soffan hela dagen. Och inte är tillgänglig för mina inviter. Det är en broms för mig idag.

   Reply
 3. Helena Roth

  Landade i samma slutsats i ett coachingsamtal idag, på ett helt annat tema. Det vill säga, att börja med det som man vet hämmar en, snarast än “försöka få det man vill”. För annars blir det ju gas och bromspåslag samtidigt, i värsta fall. Och det kostar energi helt i onödan!

  Reply
  • therese@mabon.se

   Ja, men precis så. Och i min sits just nu gäller det att undersöka mina bromsar igen då de verkar har “levlat” upp/ner och ändrats. Så när jag tidigare trodde mig ha en bild av vad de var så måste jag nu igen undersöka och finna dem. För mig är de omedvetna bromsar som bromsar så långt innan att jag oftast inte har fått syn på dem och fattar inte varför det som funkade igår inte längre funkar idag….fast jag tycker att allt annat är lika. Tills jag inser att xxxxx hände också. Vilket gav mig en omedveten broms.
   Ja – energierna ska vi vara varsamma om 🙂

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snippets - The Lovers Podcast

10 säsonger
88 avsnitt
Välkommen att lyssna till oss!

Parcoaching

Längtar du efter att finna en ny stabil grund i din relation?
Är du redo att investera i din romantiska relation?