“sorg är ett sätt för hjärtat att fortsätta vara öppet”

by | Jul 16, 2017 | Artiklar | 4 comments

Vi har en uppfattning om sorg som något depressivt, men det beror på att vi är så upptagna av att undvika den, menar psykoterapeuten Francis Weller som specialiserat sig på sorgbearbetning. All sorg som inte kommer till uttryck tynger oss. Att undertrycka känslorna inför världens smärta stänger av oss från världen. Vi tappar tillgången till våra autentiska jag; till kreativitet, lust, skönhet, intuition, fantasi.

Sorg är ett sätt för hjärtat att fortsätta vara öppet, säger Weller. När vi undviker sorgen hårdnar våra hjärtan. Det är ett högt pris att betala. Och ja, visst, att släppa in smärtan kan förändra dig för alltid. Din värld kan bli större och vackrare. Systemteoretikern och ekofilosofen Joanna Macy är inne på samma linje: Var inte rädd för att ditt hjärta ska brista, säger hon. Ett brustet hjärta kan rymma hela universum.

Texten ovan ifrån en längre text som du finner här.
Det var dock just dessa rader ovan som fångade mig och berörde mig.

4 Comments

 1. Ingela

  Vackert! Sorg är kärlek som inte vill ta farväl, hörde jag i en film en gång. Det har jag burit med mig allt sedan dess.

  Reply
  • therese@mabon.se

   Åh, det var fint – det bär jag med mig from nu också ❤️

   Reply
 2. Magnus Blixt

  Ja, tack för fina och värdefulla ord! Känner ofta sorg över att min far inte är med oss längre, samtidigt som det också känns att han inte heller lämnat oss, så länge någon minns.

  Reply
  • therese@mabon.se

   Mmmm, och jag brukar ta fram gamla samtal jag haft m mina nära och kära som begravts så att jag får minnas deras röster och ordval. De känns ännu närmre då ❤️

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *