På kurs i Krakow…eller hur vi firade en 50-åring 

by | Sep 30, 2017 | Artiklar | 3 comments

Min älskade syster fyllde jämt för två år sedan och äntligen fick vi tummen ur och kom iväg på en resa. Vilka vi? Syrran, jag, mamma, svägerska och 4 syskondöttrar. Så en liten klan på 8 starka kvinnor en helg i Krakow blev målet.

Vi bodde i en lägenhet via Airbnb och flög ner på tre olika flighter så vi anlände under fredagen allihopa, men vid lite olika tider. Jag kom fram först och kunde nyttja dagen till att strosa runt i innersta Krakow, checka in i lägenheten, fika i gamla stan samt handla frukost och matsäck för på lördagen kl 07.55 blev vi hämtade med minibuss för en guidad tour till Auschwitz och Birkenau.  Det besöket får ett eget blogginlägg en annan dag.

Vi fick tips av min granne och rugbykompis Jakob om var vi skulle gå och äta middagar och det kändes bra för vädret på lördagen var kallt och regnigt och inte lockande till att vandra planslöst eller i ett letande efter middagsrestaurang. Så vi blev mycket nöjda med vår restaurang på lördagkvällen; Zazie Bistro. 

Innan middagen hann vi även göra ett snabbt besök på en vodkabar…som också hör till när man är i Krakow och 8 st vodkashots till oss kostade 40 polska pengar…ca 100kr. Det är överraskande billigt i landet för oss från Sverige. Och inte bara var de billiga utan mamma (snart 75) tyckte den var god och smakade kardemummabulle.

På söndagen gjorde vi frukost på stan – en milk bar som också är ett måste i Krakow. Vi kom in i precis rätt ögonblick på Milkbar Tomasza och fick bra service och god frukost….ingen av oss valde en av de polska korvarna dock.

Sen var det dags att bege sig till stora torget för en gratis guidning av Gamla Stan. Vi hade bokat plats hos en av alla fria guidningar och fick en härlig guidning av en ung tjej runt gamla stan med alla dess olika sevärdheter. Och sägner. Kan varmt rekommenderas även detta. Och som du ser på bilderna nedan så hade vi under denna morgon och dag tur med vädret…tills kvällen kom och vi hade bokat bord på andra sidan floden på Zakladka. Vi tog oss dit till fots, men på hemvägen valde 4 st att ta en taxi för 13 polska pengar…vi andra tog en snabb promenad hem över bron och genom judiska kvarteren. Även denna restaurang var bra mat. Lite dyrare än den dagen innan, men ändå inte dyrt.

På måndagen var det dags för hemflygningar och mitt avgick tidigast så när jag fortsatte njuta av sol och värme hemma i Stockholm gjorde övriga gänget detsamma i gamla stan och i shoppinggallerian i Krakow.

Nedan ett gäng bilder från vår guidade tur och några andra. Håll till godo! Och ta dig en tripp till Krakow när du får lust – värt det! 

Vadå kurs?? Jo, att få ta sig tid att lära sig hur man tar foton med mobilen. Hur man lägger upp dessa på Facebook och taggar någon, eller hur man ändrar sin arbetsgivare på Facebook, eller att träna på att göra Boomerangs mm mm 😉

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

3 Comments

 1. Charlotte

  Jag tillbringade ett halvt dygn i Krakow för ett par sår sedan, lite närmare jul. Fascinerades av en blandning av samtida och medeltida och det faktum att så få polacker talade engelska. Vi skulle ta tåget till flygplatsen på morgonen och att lista ut hur det gick till, köpa biljett etc var ett äventyr i sig. Sedan hände det magiska att vi stötte på ett par svenskor som levt rullan en helg i Krakow och en av dem var inneboende hos ett par vi just träffat i en helt annan del av Polen. Liten värld!

  Reply
  • therese@mabon.se

   Aha, få som talade engelska? Inte min upplevelse, men å andra sidan så rörde jag mig väldigt centralt, Gamla stan, Judiska kvarteren, universitetsområdet.
   Och alltid lika härligt att få uppleva magi <3

   Reply
 2. therese@mabon.se

  Tack – och ja, det var en fin resa. Rekommenderar Krakow varmt!

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *