olika nivåer av medvetenhet

by | Apr 29, 2016 | Artiklar | 9 comments

Jag lyssnar vidare till Peter Sages intervju på London Real och jag hör honom prata om hur han ser på tre olika nivåer av medvetenhet – jag gör direkt en reflektion till att undra om jag kan göra medvetenhet i det han pratar om synonymt till intelligens. Som tre olika nivåer av intelligens. Eller tre olika intelligenser.

  1. Peter kallar den första nivån för en intellektuell nivå av medvetenhet. Att vi alla till exempel vet att det inte är bra att röka för hälsan. Men att många ändå gör det. Att vi alla vet att det är bra att äta måttligt, men ändå beställer stora förpackningar av allt. Chips påsarna som vuxit. Godspåsarna som är gigantiska jämfört med min barndom. Och så vidare. Vi vet om det på ett plan. Men gör liksom inget åt det. En intellektuell nivå av medvetande. En nivå av medvetande som INTE hjälper dig till att förändra ditt invanda beteende.
  2. För att förändra detta invanda beteende som du har behöver du nå nästa steg av medvetenhet menar han. Den nivån som Peter kallar den emotionella nivån av medvetande. Och det är när du rör dig från den intellektuella till den emotionella som det sker ett skifte och en möjlighet till förändring skapas. Och vissa förändringar skapas till och med, men det är sällan som de är bestående. En jämförelse som Peter berättar om är när du till exempel får ett besked från din läkare: En till cigarett och du är död. Då – när det intellektuella krockas med det emotionella. Det är då skiftet sker och möjligheterna skapas.
  3. Tredje nivån – handlar om att skapa bestående förändringar. Och då är det en nivå av cellulär medvetenhet. Att vara sann mot dig själv. Att vara sann mot vem du är. Till exempel att du bestämmer dig för att vara en föregett rökare. Att du inte längre röker. Du har redan slutat. Det är en förändring på cellulär nivå som har betydligt större chans att bli bestående menar Peter. Att du väljer din identitet. Att du väljer vem du vill vara och är sann mot det.

Se på vem du är idag. Och ta de steg som du behöver för att förändra på cellnivå till att bli den du är.

Jag läser ett par olika bloggar här i bloggutmaningen100 och några beskriver hur de går ner i vikt och att det är viktigt för dem. Men att det nu saknas liksom de där sista 5-6 kilona som de längtar efter. För att när de har nått dessa så är de i mål.

Hmmm, undrar vilken nivå av medvetande som det går att applicera på dessa tankar och undrar om de kan känna igen sig i någon av nivåerna. Jag hoppas att detta kan bli som ett verktyg i deras verktygslåda också.

Tre ytterligare nivåer är det som vi går igenom på ledarutbildningen; The Gap, The Understanding och The Connection. Jag ser idag inte dessa som direkt överförbara till de nivåer som Peter nämner, men på ett sätt hör de ändå ihop. Det handlar om medvetenhet i båda fallen.  Medvetenhet som ett verktyg. att använda emellan de tre olika nivåerna av medvetenhet. Att rikta strålkastaren mot sig själv.

Det du lyser på växer har jag fått lära mig. Ibland behöver vi också kliva bak för att betrakta vem som står bakom strålkastaren, varifrån den agerar och varför den vill belysa just detta. Att nyfiket, med kärlek och mod pröva detta. Både att bli belyst och att undersöka belysningen och belysaren.

Min nästa trea som jag tar med mig i denna tankekedja är den som kommer till mig ifrån Teori U. Open mind (nyfikenhet), Open Heart (villkorslös kärlek och compassion) och Open will (mod). Eller motsatsen Closed Mind (fördomar/fördomsfull), Closed Heart (skuldbelägga) och Closed Will (Rädsla).
Dessa tre+tre beskriver möjliga vägar i allt du möter i din vardag och i dina invanda beteenden. Du kan antingen använda din medvetenhet för att ta dig till den öppna sidan eller strunta i det och gå direkt till den slutna sidan. Valet är ditt.

 

9 Comments

 1. Mona

  Intressant, de tre nivåerna av medvetenhet. Mitt inlägg idag berättar om hur jag försöker vara i den tredje nivån för att förändra mig. Att intellektualisera är lätt, svårare att komma i kontakt med sina känslor och få en förståelse, för att sedan kunna komma vidare. Det är spännande när det händer!

  Reply
  • therese@mabon.se

   Spännande när det händer och spännande att observera hur det händer. Tack för din reflektion ?

   Reply
 2. Johanna

  En reflektion: om vikten personerna inte lyckas bli av med även om de säger sig längta efter det. Här tänker jag inre motivation.. Är det egentligen någon annan …samhället eller maken…(domesticering) som skapat denna längtan. Skulle vilja eller skulle vilja vilja….

  Att gå runt med en längtan/önskan där man inte är beredd att göra jobbet eftersom inre sann motivation saknas… Stjäl massa energi.. Ja att teorisera kan vara lätt, helt annat när hjärna, känslor, spirit ska samverka 🙂

  Man kan ju också vara känslomässigt medveten men trots det välja att inte agera..

  Hm vet inte om detta hörde ihop med din text riktigt men det vara det som kom upp.

  Tack! 🙂

  Reply
   • Johanna

    hur kan det vara mod i det? 😉

    Styrs vi av yttre faktorer eller inte har full koll på vårt känsloliv , vilket de allra flesta msk gör mer eller mindre, är vi inte i sann kontakt… Så då är vi inte känslomässigt helt medvetna…. 🙂

    Tänk om vi hade full kontakt med vårt Sanna jag… Vilken värld vi skulle ha…. enlightment 😉 kloster och djupdykning 10 år!

    Reply
    • therese@mabon.se

     Mod att dela med dig även om du inte tyckte att det hängde ihop med texten, mod för att du delade det som dök upp.

     Mmmm, det kan låta lite läskigt att ha full kontakt med sitt Sanna jag, jag föredrar idag att veta och känna att jag har tillgång till mitt Sanna jag. Inte att jag behöver vara där hela tiden i full kontakt. Eller så är det just det som gör mig Sann. Att vara i allt och genom den balans som uppstår, uppstår jag i mitt Sanna jag. Meta-meta-perspektiv på den 😉

     Reply
 3. Johanna

  Ja jag ironiserade lite:) Modigt är det ju då för att någon kan tycka något om mig när jag visar mitt ofriserade jag. Jag gör mig sårbar, öppnar så att någon kan hugga kniven i mig. Tycka att jag är osmart, klantig, dum. Döma.

  Människor som inte passar in i normen och väljer att leva så som de mår bra, är stolta och starka fast de av samhället ses som fula, tjocka, osmarta, för mycket osv inspirerar mig enormt. Något kickar igång i mig och jag vill vara med där…. Påverka. Utmana. Antar att det är min frigörelseprocess jag känner av. 🙂 Den får vila lite lätt i mig, vägleda mig ibland. Explosioner .. Ja här tror jag mina explosioner sker. Frihet är något jag värderar högt, högre än jag har… Vågat… Tro.

  Jag tror att den kontakten är något vi går in och ut ur hela tiden flera gånger varje dag. Utmaningen är väl att veta var man befinner sig … Och veta varifrån man agerar eller kanske just därför väljer att inte agera… Tänker jag idag. Där är jag i ett ständig dynamik. Ju mer i kontakt, desto mer bliss för mig. Tankarna är klarare, svaren så enkla att hitta. När jag är i kontakt mår jag bra, och livet känns lätt oavsett omständigheter.

  Tack för att du skriver. Hoppas det gick bra på nya jobbet!

  Många kramar,

  Reply
  • therese@mabon.se

   Tack Micke – inspiration från dig och till dig – cirkeln är sluten 🙂

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Elevate Your Mind – Lord Sillion – Captain Future - […] And do check out What my friend Tess writes about Peter Sage in Swedish. Both his levels of thinking about…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *