ju mer jag vet…desto mindre vet jag

by | May 29, 2016 | Artiklar, Podcast | 2 comments

Känner du igen dig i detta?

Skärmavbild 2016-05-29 kl. 14.47.05
Jag gör det mer och mer. Att jag egentligen inte vet fast jag utforskat ett ämne eller område mycket och i detalj. En känsla av att ju mer jag får ta in av kunskap, desto mer upplever jag att den kunskapen jag besitter faktiskt är en så liten del av den kunskapen som finns i ämnet. Känslan av litenhet i universum och all dess kunskapssamlande infinner sig.

Och så fick jag tips av Jo att lyssna till en podcast från This American Life – “In Defence of Ignorance” och lyssnade ett par gånger till den, typ 3 gånger. Och känner igen mig i den delen där de pratar om en effekt som kallas i folkmun för Dunning-Kruger-effekten.  Det är Dunning själv som berättar i podcast-avsnittet om deras forskning och att den insikten och sammanfattningen som de kom fram till har blivit en rätt stor # på twitter. Kika själv: #dunningkruger

Deras sammanfattande insikt av sin forskning?
Jo så här säger de själva:

“Den inkompetente har felaktig uppfattning om sig själv, den kompetente om andra.”

Och det är precis där jag landar – det är i min jämförelse med all den kunskap och vishet som jag uppfattar finns i universum, som min egen känns liten. Absolut inte obetydlig, men liten i jämförelsen med andras samlade.

Min Pinterest sökning på Dunning Kruger Effekt resulterar i många träffar. Likaså den på Google images. Nedan kommer några resultat som kanske ger dig en bättre bild av var du själv befinner dig på #dunningkruger-skalan… 😉

screenshot_799Skärmavbild 2016-05-29 kl. 14.47.26

AAEAAQAAAAAAAAIqAAAAJGIxYmE0YTA5LTAzMzAtNGI0MS04NDJjLTY4ZDk3NjVmZjBhNQ dunning-kruger-effect-explained dunning_kruger_shirt-r3dd1260d923745cb8208a055f2ee462b_jgnkr_1024 keep-calm-and-dunning-kruger-effect 99ef4613acce19ceb853eb69280afaf3

Kommentera gärna om detta slår an tankar, känslor eller reflektioner i dig 🙂
Och kul att just du kommer tillbaka och läser här!

2 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *