en annan sökare – del 2

by | Jul 13, 2016 | Artiklar | 0 comments

Skrev ju igår om vad en sökare kan vara. Och så läser maken ifrån Sapiens:

Consumerism tells us that in order to be happy we must consume as many products and services as possible.

Så att vara en konsument och konsumera många produkter och/eller många tjänster så är vi lyckliga? Tror du på det? Nej, inte jag heller. Men det är detta som säkert ligger bakom alla marknadsförares dialog med oss som konsumerar. Så är vi då sökare om vi konsumerar? Ja, om vi inte är medvetna om varför vi konsumerar så är vi sökare enligt min uppfattning. Och så kommer nästa rad…

If we feel that something is missing or not quite right, then we probably need to buy a product or a service.

Jamen precis – det är därför vi köper lite extra kuddar den där dagen som vi egentligen inte visste varför, men det kändes så skönt att få spendera lite och så skönt att få lägga de där nya kuddarna i soffan. Jag blev nog lite mer lycklig. Eller?

Och lite högre upp på sidan skriver Noah vidare såhär:

Romanticism tells us that in order to make the most of our human potential we must have as many different experiences as we can. We must open ourselves to a wide spectrum of emotions; we must sample various kinds of relationships; we must try different cuisines; we must learn to appreciate different styles of music.

One of the best way to do that is to break free from our daily routine, leave behind our familiar setting, and go traveling in distant lands, where we can experience the culture, the smells, the tastes and the norms of other people. We hear again and again the romantic myths about “how a new experience opened my eyes and changed my life”.

Så inte bara genom att vi konsumerar tjänster och produkter, vi måste också upprätthålla den romantiska bilden av livet och allt vi ska hinna uppleva. Att det är mycket bättre att ha upplevelser (läs nya) varje dag än inte. Att det är i resor som vi kan vakna upp – är det ett sökande efter ett uppvaknande som vi omedvetet söker efter? Eller det omedvetna sökandet efter lycka? Och vari ligger skillnaden?

Kapitlets underrubrik för dessa stycken är passande nog så här:

The imagined order shapes our desires.

Den inbillade ordningen (styrningen) skapar/formar våra önskningar. 

Så om du efter denna läsning även klassar dig själv som sökare……
vilken ordning är det du tror på?
Och vilka önskningar har du?
Är du medveten om att dessa är med och ligger bakom varje val du gör?

13285821774_5b3f36fde0_zFoto från Flickr och Sean MacEntee

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *