To hold space – att hålla ett utrymme?

Vadå hålla utrymme? Hur kan man hålla i något som inte finns? Ungefär så tänkte jag första gången jag läste om att “hold space”. Som på svenska direktöversatt blir att hålla utrymme. Inte den bästa översättningen men den får duga idag.

Min innebörd av att hålla utrymme har jag tränat på i min utbildning till coach, där har jag tränat på att hålla utrymme för andra. Ett utrymme där allt är ok. Ett utrymme där inget är fel. Där det är tillåtet. Att vara. Att reagera. Att känna. Att få känna sig hållen. Jag ser till att hålla stunden och utrymmet och att du upplever att du kan lita på mig och på vår stund tillsammans. Att du vågar släppa taget. Det är nog just det som det handlar om. Att du känner att du vågar. Släppa taget. När jag håller utrymme.

Hänger du med vad jag menar?

Heather Plett har skrivit en del om att “hold space” och hon lyfter fram 8 olika rubriker: 

  1. Ge människor tillåtelse att tro på sin intuition och sin visdom
  2.  Ge människor bara så mycket information som de kan ta emot/hantera
  3. Ta inte bort deras kraft/makt
  4. Håll ditt eget ego utanför
  5. Låt dem känna sig säkra nog att falla baklänges eller djupt
  6. Guida och hjälp genom ödmjukhet och fundersamhet
  7. Skapa en “behållare” för komplexa känslor, rädslor, ilska, etc
  8. Låt dem fatta sina egna beslut (annorlunda från dina) och låt dem ha andra erfarenheter än vad du skulle ha

PS. Jag har skrivit lite om det här tidigare

PS2. Och här har jag skrivit om det senare

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *