Varför skriker vi när vi är arga?

by | Sep 28, 2016 | Artiklar | 0 comments

 

Ett hinduiskt helgon besökte floden Ganges för att ta bad fann en grupp familjemedlemmar på stranden, skrikandes i ilska mot varandra. Han vände sig till sina lärjungar log  och frågade.
“Varför skriker arga människor i vredesmod åt varandra?”
Lärjungarna funderade en stund, sen sa en av dem, “Eftersom vi förlorar vårt lugn så skriker vi.”
“Men varför skriker du när den andra personen är precis bredvid dig? Du kan välja att berätta för honom vad du har att säga på ett mjukt sätt?”  frågade helgonet.
Lärjungen gav några andra försök till svar, och ingen av de andra lärjungarna sa något. Slutligen förklarade helgonet .
“När två människor är arga på varandra ökar deras hjärtans avstånd mycket. Och för att räcka över detta avstånd måste de skrika för att kunna höra varandra. Ju argare de är, desto starkare de måste skrika för att höra varandra för att nå fram över det stora avståndet. Vad händer när två personer är förälskade? De skriker inte åt varandra men pratar långsamt och mjukt eftersom deras hjärtan är mycket nära varandra. Avståndet mellan dem är antingen obefintligt eller mycket litet … ”
Helgonet fortsatte: “När de älskar varandra ännu mer, vad händer? De talar inte bara viskar och de kommer ännu närmare varandra i sin kärlek. Slutligen behöver de inte ens viska, de ser bara på varandra. Det är så nära två människor är när de älskar varandra. ”

Han såg på sina lärjungar och sa:
“Så när du argumenterar låt inte era hjärtan bli avlägsna, säg inte ord som ökar avståndet mellan varandra mer. Annars kan det komma att bli en dag när avståndet er emellan är så stort att du inte kommer att hitta tillbaka. “

 

En text av Rumi får fungera som en påminnelse om vad som händer i oss när vi skriker i ilska åt varandra.

Rumi på facebook…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *