ett besök på OpenLab Sthlm

by | Feb 24, 2017 | Artiklar | 0 comments

I tisdags kom jag äntligen iväg till en rundtur på OpenLab Stockholm. Jag har kikat in i den gamla rektorsbyggnaden på KTH ända sedan de flyttade in där. Och varit nyfiken på vad och hur och en massa annat. Under rundturen så svarade Geert (som arbetar som Mood manager) på alla våra frågor.

Vilka driver detta?
Stockholm stad, Länsstyrelsen samt Stockholms Läns Landsting är stakeholders och därmed de som äger rätten att slänga in frågorna/utmaningarna/problemen till mastersstudenterna som kommer från KTH, SU, Södertörns Högskola samt KI.

Syftet med OpenLab är en mötesplats för samhällsutmaningar och de utmaningar som kommer ifrån stakeholdersgruppen och “löses” av mastersstudenterna är efter “lösningen” fria att ta tag i och implementera och driva vidare. Som Geert sa: “Ideas are free”.

Förutom detta så finns det även en webbplats och community som heter Utveckladinstad.se – där det genom en kollaboratör plattform finns möjligheter att finna innovativa lösningar till samhällets utmaningar.

Ska jag hyra mig en plats där?
Nej. Inte idag. När jag är i ett uppdrag eller arbetar med en konkret uppgift för att utveckla staden så är det däremot ett klockrent sammanhang att vara och verka i. Idag sitter här flera mindre företag, start-ups, på embryo-stadiet, en massa masterstudenter samt alla de tillgångar som finns i form av workshops-coacher, design-coacher (alltså designa projekt eller processer) och liknande.

Ska jag delta i någon utmaning på Utveckladinstad.se?
Ja, där har jag kikat in på de inkomna utmaningar och ännu har jag inte deltagit – men steget dit är kortare än jag tror. Så en dag kommer jag att ha deltagit. Förr än tidigare 😉

Blev jag glad av att vara där?
Japp – Where WeQ beats IQ – det gillar jag. Gruppens styrka är större än individens. Samtidigt som jag läser in att det är EQ i WeQ – vilket jag också gillar skarpt.

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *