värdegrund eller tillit först?

by | Feb 5, 2017 | Artiklar | 1 comment

Häromdagen lyssnade jag till Sandra och henne intervju med Lars om Tillit i podden Walborg. Jag gillade mycket av det jag hörde och började således att googla och läsa mer om Lars Trägårdh. Fann bland annat en föreläsning kring Tillitsbarometern med Lars Trägårdh på Kunskapskanalen som jag lyssnade till och ett antal olika artiklar – och även detta forskningsprogram: Social tillit i Sverige.

Sen slog mig frågan – om en organisation vill stärka medarbetarna i sin gemensamma grund. Kan de då börja i arbete med värdegrunden? Måste de inte först kika på hur det står till med tilliten?

Tilliten inom organisationen.
Från ledning till medarbetare.
Från medarbetare till ledning.
Emellan medarbetare.

Den undersökningen och dess resultat torde sedan/senare kunna leda till ett arbete kring värdegrund. Det känns som svårt och kanske framförallt onödigt att gå från andra hållet, från värdegrund till ökad tillit än tvärtom?
Genom att använda den tillit som finns, bygga vidare på den, för att senare ta tag i den gemensamma värdegrunden – eller kanske jobba med den parallellt i bakgrunden…fast att det är tilliten och dess arbete som står högst på agendan?

Vad tänker du?

1 Comment

  1. Johanna

    Jag tänker att ett gemensamt arbete för att få fram en värdegrund kan leda till att tillit börjar spira. Och att det finns lika många vägar att gå som det finns organisationer. En mycket omogen grupp/team/organisation kanske behöver börja med tillitsarbete – men något säger mig att tilliten kommer på köpet när man börjar arbeta med värderingar/ spelregler tillsammans med vilka värderingar organisationen ska vila på. Är organisationen mycket stor kan en undersökning behövas för att avgöra det, men oftast vet man nog läget om man tittar på den information som redan finns och som man får när man pratar med msk i organisationen. Tänker jag:-) kram kram

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. har du egna budord? – Therese Tess Mabon - […] För en tid sedan läste jag en lista med 12 budord – du hittar hela listan här.  En lista som…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *