att pollinera ideér

by | Apr 23, 2017 | Artiklar | 8 comments

Under en eftermiddagspromenad i förra veckan lyssnade jag till en för mig ny podd. Lära från Lärda och ett samtal om samarbete med gästen Patrik Lindenfors.

Där diskussionen och reflektionen i samtalet kom att handla om att vi (mänskligheten) inte nu längre är lika “på” i att sprida våra gener, utan att vi nu ser det som ännu viktigare att sprida våra ideér. Det är ett intressant perspektiv som jag spann vidare på i min egen lilla idéverkstad på hemvägen genom Lill-Jansskogen.

Min lilla idéverkstad levererade en härlig metafor som jag gick och smålog åt i granskogen. En metafor om att då vi sår dessa ideér i varandra som små frön, så är vi även i behov av pollinering för att dessa ideér ska bära frukt/bär/resultat. Och vips – där är jag. Det där biet som ser idén hos dig och sätter ihop den med idén hos en annan. Jag som ett bi som mäklar ideér. Visst ler du också nu – och kanske känner in att du också gör något av detta?

Så skulle jag beskriva detta för maken och han började skratta och berättade om vad som hänt på Fejjan ungefär samtidigt…

8 Comments

  • therese@mabon.se

   Klart att jag ligger efter dig i humlandet också 😉 Kram!

   Reply
 1. Gunnar Fägersten Novik

  Intressant tanke. Att hjälpa en idé komma från en innovatör till en annan, så att idé tar fart och får vingar. Ja, varför inte?

  Reply
 2. johanni

  Jag håller helt med. Först är jag riktigt inne på att poddlyssna, jag utmanar mig själv att lyssna på en ny podd om dagen. Sedan, collective co-creation är något vi människor kan utveckla mycket längre än idag. Det kräver dock att vi förändrar vårt samhälles individ-centrerade syn, där det bara är jagjagjag. Summan av våra respektive bidrag är större när de slås ihop. Så enkelt är det. vi vet det egentligen, om vi för en ögonblick tänker efter förstår vi att mänskligheten överlever enbart om vi samarbetar, och det är inte ens utifrån ett solidaritetsperspektiv, utan för att om det går bra för dig, och jag hjälper dig, får jag också nytta av det. Bilden du ger av pollinering fungerar, tycker jag, den är visuell och konkret. Sen att blommor och bin ju oftast används som metafor för den andra typen av genspridning är bara en rolig bonus, tycker jag.

  Reply
  • therese@mabon.se

   hahaha, hade helt förträngt den där andra metafor-användningen 🙂

   Och ja, instämmer med dig, vi har för lite av interdependency-förhållningssätt i vår vardag i väst världen idag. Vi har liksom fastnat i nivån innan. Men en dag, förr än senare, så har vi kommit betydligt längre.

   Reply
 3. Ingela

  Haha…lysande. Sällan så är man helt ensam med sin tanke, den har en tendens att spridas som frön för vinden.

  Reply
  • therese@mabon.se

   Ja, att samma idé även uppstår hos bävrar i helt olika världsdelar är ju något som har bevisats. Eller idé kanske man inte ska kalla det, men de bygger i alla fall sina bon på exakt samma vis. Så det är klart att det måste finnas många idéer av exakt samma sort. Vissa av dem pollineras och andra kanske inte….

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *