Varför dricker du alkohol?

by | Jun 13, 2017 | Artiklar | 5 comments

Frågan dyker upp i mig med jämna mellanrum när jag möter en person/grupp med en relation till alkohol som i mina ögon känns osund. Som alltid dyker det ju även upp påminnelser och denna gång var det på bloggen Alkoless som Ingela skrev så här om hur hon vuxit upp med alkohol och fylla.

Och jag känner igen mig på flera områden. Inte alla. Men väldigt många. Och en känsla i mig börjar växa. Den känslan om att jag inte längre vill vara en del i att glorifiera alkohol och fylla. Och den börjar liksom här. Idag. För jag vill inte vara en del av den kulturen som hyllar alkoholen. Eller glorifierar den. Jag vill inte längre vara i de sammanhangen.

Jag vill heller inte vara den som lägger upp bilder i sociala medier på alkohol. Jag vet att jag har gjort det, men nu är det slut. Jag vill heller inte trycka på “like” när det är ett foto som hyllar fylla, eller alkohol. Inte ens ett (1) glas. Jag kommer att välja bort att gilla de bilderna och det handlar bara om mig och inte om dig.

Så ska jag bara avstå att gilla bilderna/inläggen eller ska jag faktiskt skriva en kommentar om varför jag inte gillar? Det är en balansgång här. En balansgång att kunna vara den personen som uttrycker det jag står för, samtidigt som jag inte rackar ner/trycker ner den personen som just lagt upp bilden. Det är inte det jag är ute efter. Det jag idag tror mig vara ute efter är att vi alla blir mer medvetna om vad vi speglar för tillvaro, vad den hyllar, vad den säger och vilka normer den är med och skapar.

Jag föreslog Ingela att hon skulle skriva ett inlägg om att gå just denna balansgång…och i väntans tider har jag skrivit lite själv. På mitt sätt.

Vad känner du? Kommer du att lägga upp bilder på dig och alkohol i sommar?

5 Comments

 1. Ingela

  Men du är ju bäst! *applåder* Vi får synliggöra detta fenomen tillsammans. Jag trycker inte heller gilla på bilder med alkohol.
  Däremot så försöker jag lägga upp bilder på alkoholfria alternativ , främst på instagram med ett läskande budskap som en motkraft. Vi kanske kunde köra gemensamt en kampanj under hashtaggen #alkoless?

  Reply
  • therese@mabon.se

   Ja, vi gör ett försök i sommar 🙂
   En uppmaning att sprida före midsommar och sen hålla i under resten av sommaren?

   Tack för inspiration Ingela!!

   Reply
   • Ingela

    Tack själv! Grymt bra jobbat av dig.

    Reply
 2. Malin Lundskog

  Sent in på den här bollen, men gillar väldigt sällan bilder med alkohol om det inte är mina finaste vänner som gifter sig eller fyller jämt. I mitt jobb som hälsoinspiratör är det faktiskt något som väldigt många reagerar på: “va? ska jag inte få dricka fredagsvin?” De får göra precis vad de vill, men …

  Befriande inlägg!

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *