#framtidslust

by | Jul 11, 2017 | Artiklar | 4 comments

Framtidslust kände jag starkt när jag i söndags fick besöka Protus-lägret med alla andra föräldrar, syskon, mormödrar och hundar. Protus-lägret där J och hans kompisar nu spenderar ytterligare ett par dagar. Härligt att vi fick tillfälle att hälsa på dem så här mitt i deras lägervistelse. Inte i slutet utan mitt i. Som för att vara med och fira något som ska fortsätta pågå, inte för att fira ett slut….

Och en extra bonus under vår dag på ön Ekskäret är att få träffa “pappan” till hela ön och Protus – Tomas Björkman, som nyss skrivit boken “Världen vi skapar“, och skapade föreningen Protus för att hans barn var i del åldern att det var dags för att åka på läger (typ). Oavsett så var det fantastiskt fint att få lyssna till Tomas berättelse om hur allt kommit till kring ön och föreningen.

En av de delar som Tomas berättade mer om på djupet var de framtidskompetenser som de vill möjliggöra transformation lärande i genom en lägervistelse. Och han kallade dem Super Skills, och nedan kommer listan så som jag mindes dem med hjälp av A och H.

 • Empati / Compassion
 • Öppet sinne / Open mind / Beginners mind
 • Helhetsblick / Grasping the big picture
 • Perspektivvidgande / see new perspectives / open to new perspectives
 • Inre kompass / inner compass / inner leadership / source

Och hur dessa kompetenser inte är så lätt att lära ut eller lära sig. Att de tar tid. Att de måste få ta tid och växa och läras fram. Och jag skojar inte när jag säger att vi alla i ringen som lyssnade till detta nickade samstämmigt och vill vara en del av detta. Med Tomas ord, med känslan av att verkligen allt är möjligt och den lekfullhet och öppenhet och närhet som präglade dagen är det som sagt ordet framtidslust som kliver fram och tar en stor plats i mig!

Vill även du vara en del av detta och känner någon som vill bli medlem?
Just nu hoppas Protus på att locka fler medlemmar mellan 6-25 år så tipsa gärna någon i din närhet om du har lust!

PS. För er (som liksom mig) tror på synkronisitet och ödet….var det bara en slump att den sängen som J sov i, i det rum han blivit tilldelad, är just den sängen som jag sov i när jag var på utbildning där förra våren? Skulle inte tro att det var en slump…

4 Comments

  • therese@mabon.se

   Ja, nu seglar jordgubbslandet upp på min lista, tillsammans med den italienska med mobil-experimentet. 🙂

   Reply
 1. Dorotea Pettersson, tidscoach

  Vad härligt du verkar ha haft det. Och jag tror nog inte det var en slump det där med sängplatsen. Some things are meant to be …

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *