7 verb som kan stärka en relation

Esther Perel är en av mina husgurus. Och i det senaste samtalet jag lyssnade till hennes vishet och erfarenhet av relationsterapi så gav hon dessa 7 verb i gåva till oss.

Att FRÅGA
Att TA
Att DELA
Att VÄGRA
Att TA EMOT
Att DRÖMMA
Att GE

Om du vill och vågar se på dig och dina viktigaste relationer så föreslår jag, precis som Esther, att du nyfiket undersöker om du i dessa relationer verkligen ärligt och fullt ut kan vara trygg i att göra alla dessa verb som står i listan ovan.

Och om du dessutom är riktigt modig så kanske du pratar om och nyfiket undersöker dessa tillsammans med din partner eller den som relationen avser.
Kanske finner du att ett av verben behöver extra omsorg och lite mer träning just nu?

Foto från brorsans 40-års fest aug 2010

Hemma hos oss så är vi båda överens om att vi ska FRÅGA mer. Det verbet ska få extra massage och omsorg i vår relation just nu.

PS. Esthers ursprungslista:
To ASK
To TAKE
To SHARE
To REFUSE
To RECIEVE
To IMAGINE
To GIVE

SparaSpara

6 Comments

 1. Helena Roth

  Det där var det tillfälle i podden (lyssnat till båda delarna, tack för tipset, del ett var mäktigare för mig, är inne på andra eller tredje omlyssningen nu!) som även jag hakade till på: så kraftfullt! Och samtidigt: så himla enkelt!

  Reply
  • therese@mabon.se

   Eller hur, det hakade fast i mig med. Enkelt, klarsynt och just att hon inte ger sig i sina frågeställningar. Utmanar samtidigt som hon så fint håller spacet. Love it!!

   Reply
 2. Anna/Webbtanten

  Hinner inte med alla dessa fantastiska poddar! Så mycket jag känner att jag missar. Tänkte att jamen det där är vi bra på. Alla 7 verb används flitigt i vår relation. Men när jag går igenom dem igen så fastnar jag i verbet VÄGRA. Vet inte riktigt vad jag ska lägga in i det då vi inte hamnar i situationen som kräver en vägran. Respekten oss emellan leder oss aldrig till det ställningstagandet. Men måste fundera mer, är kanske för begränsad i min tanke.

  Reply
  • therese@mabon.se

   Så kan det vara och det kan i sig vara helt ok det med ju. Behöver ju inte vara en balans här och nu, utan kanske över en längre tid fanns det andra “vägra” som inte är aktuella nu.
   Jag gillar även att lägga dessa perspektiv på andra relationer som inte är kärleksrelationer. Där kan jag även se vilka verb som jag önskar mer av i den relationen och inser ganska snabbt att om jag vill ha det verbet mer ifrån den andra…ja då är det precis det som jag behöver ge. 🙂
   Ni kommer ju att få massor av tid att lyssna till bra poddar när ni bilar i livet. Det är nästan de bästa, när man lyssnar tillsammans, pausar och reflekterar närhelst det behövs.

   Reply
 3. Maria Mosstig

  Ska sätta upp på väggen. Eller badrumsspegeln. Tack!

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. att ha en “affär” med sin make – Therese Tess Mabon - […] ställer fler frågor till […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *