akronymer som underlättar min vardag…

by | Mar 6, 2018 | Artiklar | 6 comments

För länge sen så stötte jag på min första akronym som satte spår i mig.
BITCH = Babe In Total Control of Herself
Ja, ni ser ju själva vad BITCH betyder för mig sedan dess. Alltså inget skällsord längre.

Häromdagen blev jag påmind om just akronymer då @adinarivers  nämnde sin akronym för ordet WEIRD = Wonderful, Exciting, Interesting, Real, Different.

Och jag lekte med tanken kring vilken akronym som ett ord som förföljt mig länge kunde bli. Ett ord som stod bredvid mitt namn i en grupplista 1994 på Stockholms universitet i David Minughs klass. Ordet var WEDGY. Och det har förföljt mig i olika sammanhang sedan dess. Ett ord jag har behövt leka med för att kunna hantera att han gav mig den beskrivningen. Så i söndags när vi hängde i spa-avdelningen på Steam Hotel så lekte maken och jag fram betydelsen för WEDGY när det gäller mig.
WEDGY = Wonderful, Energetic, Delicious, Gorgeous and Yearning. 

Om någon givit dig ett ord, en beskrivning som du inte känner dig bekväm med. Testa att göra som jag, lek med vad ordet kan vara en akronym för….kanske är det då lättare för dig att vara med den beskrivningen?
Eller helt enkelt lättare att släppa taget om den?

Och så kom Gunnar med en kommentar som jag bara måste slänga in mitt i min text också:
“Att erövra ett nedlåtande ord? Lysande idé. Triangulering när den är som bäst!”

Det är ju så klockrent och lysande förklaring. Att ERÖVRA en beskrivning eller ord som jag inte vill ha. Att leka med ordet för att kunna erövra det och äga det och dess betydelse själv.

Bilderna ovan från Voltage Lounge som spa-avdelningen heter på Steam Hotel. Fast när vi var där den där söndagen så var det vinter, snö och mulet….men typ inga andra där. En söndag efter utcheckning….tips, tips, tips ifall ni vill uppleva detta ensamma. Typ.

6 Comments

 1. Gunnar FN

  Att erövra ett nedlåtande ord? Lysande idé. Triangulering när den är som bäst!

  Reply
  • therese@mabon.se

   Åh, erövra!! jag uppdaterar inlägget med detta!! Klockrent och lysande <3

   Reply
   • Helena Roth

    Klockrent där Gunnar – det är ju precis det som är människans välmöjlighet: att själv styra berättelsen vi berättar för oss själva. Att erövra nedlåtande ord är ju ett sådant lysande exempel!

    Reply
   • Gunnar FN

    Oh, rodnar…
    … fast, oh, en tanke om möjligt eget inlägg slår mig. Tack tillbaka.

    Reply
 2. Emma Svalander

  Verkligen härliga tankar kring ord. Själv har jag ett komplext förhållande till ordet “originell” kanske ska ta och testa din metod 😀

  Reply
  • therese@mabon.se

   Jaaaa, testa testa testa. Ser fram emot en återkoppling kring ”orginell” ?

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *