inflammation, depression och kåthet?

by | Sep 16, 2018 | Artiklar | 6 comments

Jag undersöker nyfiket de tankar och funderingar som dyker upp i mig då jag tittar på videon ovan som försöker förklara depression på ett (för mig) nytt sätt. Som ett sätt att jämställa symptomen av en depression som vid en inflammation i kroppen.

Det har bevisats att genom att äta anti-inflammatorisk medicin så minskar depression.
Det har även bevisats att genom att använda andra åtgärder/förändringar som är rekommendationer vid inflammation kan även depressionen minska.

Jag förstår inte riktigt hur det hänger ihop eller om/att det gör det. Men jag blir för nyfiken för att kunna låta bli att testa. Så förutom min symptomspårning kring mina humörsvängningar har jag börjat med lite olika vitaminer. Samt bland annat ett tillskott av gurkmeja i kapsel. Ännu vet jag inte om jag upplever en effekt av dem. Jag är idag inne på dag 22 av dessa och min symptomspårning.

Jag har dessutom en tanke om vagusnervens roll som inte vill lämna mig fast den kanske är lite crazy och vågad som jag inte riktigt vågar nämna här idag…

Och förstås min övertygelse om att det inte går att vara kåt och deprimerad samtidigt.
Och med kåt menar jag då dess större och (kanske) äldre betydelse – att vara nyfiken på livet. För som Elizabeth Gilbert har uttryckt sig – motsatsen till deprimerad är inte lycklig utan nyfiken. Dvs kåt på livet 🙂

Som Jordan B Peterson uttrycker regel 2 i sin bok “12 rules for life”

6 Comments

 1. Nathalie Sjögren

  Intressant. Och det är spännande att vi egentligen vet så lite om oss själva, att vi kan upptäcka saker som detta hur anti-inflammation kan hänga ihop med depression.

  Reply
  • therese@mabon.se

   Mmm, spännande och härligt så länge vi kan behålla nyfikenheten i upptäckandet.

   Reply
 2. Helena Roth

  Tror du har rätt i det där – att depression och “kåt på livet” (eller för att tala som Klas Hellberg, inte vara sugen på “att hångla mer”) går inte ihop. I meningen att du inte kan vara (känna?!) båda samtidigt. Och undrar också om “kåt på livet” är som en anti-dot för depression? Eller är det bara sant till en viss gräns månne? På ett spektrum av psykisk hälsa/ohälsa är det ju förekommande att om man “lider av” bipolaritet 2, så är det ju ofta att kåt på livet-manian slår över och man kraschlandar hårt i depression…

  Många funderingar väcks! Snacka mer om det på fredag månne?

  Reply
  • therese@mabon.se

   Ja, underbara Klas föreställning är ju precis på samma sätt – hångla mer! Gå inte och vänta på att få hångla utan gör just det. Hångla.
   En anti-dot tror jag definitivt även om det bara är till en viss gräns och givetvis individuellt osv…så att inkludera även “arbete/träning” i att vara kåt på livet tror jag kan räcka långt för många.

   Mer samtal på fredag – jajamensan 🙂

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *