Förspel, förspel och förspel

“För mig var hela helgen som ett långt förspel”, sa vänninnan.
Jag förstod precis vad hon menade.

Förspel

Det finns minst lika många olika sätt att ha förspel som det finns människor. Minst. Det som är förspel för mig idag var inte förspel för mig för 15 år sedan. Eller 30 år sedan. Vissa små detaljer, små delar har vuxit fram som förspel.  
Den stora skillnaden för mig då och nu?
Att jag sätter ord på vad jag vill med min upphetsning. 
Att jag tillåter mig att känna min upphetsning. 
Att jag delar med mig av att jag känner den. 

Förspel för mig

 • ögonkontakt
 • att bli sedd/ betraktad av den där personen som betyder mycket för mig
 • sexting
 • att klä mig med en intention av att njuta
 • att duscha eller bli omsluten av ett varmt bad
 • att röra mig i takt med musiken
 • att känna höfter bakom mig röra sig i takt med musiken eller i takt med mina höfter
 • närhet
 • kramar
 • hångel!!
 • långsamt klä av sig plagg för plagg
 • långsamt bli avklädd
 • ett par viskande ord i mitt öra från den där personen
 • händer på min kropp

Den här listan kan göras riktigt lång. Nu får den vila precis som den är. 

Förspel för dig

 • sjunga
 • hångla
 • kramas
 • dansa
 • etc, etc

Det viktigaste är ju inte att jag träffar rätt på vad som ingår i din lista av vad du anser är förspel. Det viktigaste är att du är medveten om vad som ingår i din lista. Det näst viktigaste är sen att du delar med dig till den du vill njuta tillsammans med så att den/de får en chans att närma sig dig med signaler som skapar njutning i dig. 

I nästa steg så bör du fråga de/den som du vill närma dig hur de vill uppleva förspel. 

Att fråga och att berätta – två viktiga verb i relationer. Två viktiga sätt för att lära mig/sig mer om sig själv och annan och i relationen med varandra. 


Du minns kanske att jag tidigare tipsat om Esther Perels lista på vilka verb som du i din relation kan arbeta med. Om inte så kommer tipset här igen: 

7 verb som kan stärka en relation

2 Comments

 1. Peter

  Hej
  Nu har jag följt dig i några månader och känner att jag vill berätta hur inspirerande du är. För mig blir du sinnebilden av vad jag söker hos en kvinna. Självständighet och en vilja och kompetens att ta ansvar för din lust och din njutning. Är just nu på väg att lämna en 12-årig relation där en stor del bestått av en kamp för att hitta rätt i det manliga och kvinnliga och där vi ofta inte varit överens. Men nu är vi båda överens om att vi behöver hitta vår egen vardag och för egen del så kommer jag, när väl separation och flytt blivit av och jag landat, söka efter en kvinna med likande egenskaper.

  Så tack för att jag fått och får följa dig i din värld

  Reply
  • therese@mabon.se

   Hej,
   Tack för att du delar med dig.
   Jag känner en tacksamhet för din uppskattning och samtidigt en sorgsenhet att du och din partner inte funnit/finner de vägar och verktyg som fungerar för er relation.
   Ett uppbrott är alltid jobbigt.

   Ta hand om dig, er och er framtida, annorlunda relation. ?

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *