Va, ska man behöva jobba på att ha lust till sin partner?

En vanlig myt är till exempel att det är något allvarligt fel på relationen om parterna behöver jobba för att hålla elden vid liv. Det kan leda till att sex blir ångestladdat.

Leigh, Sexologkliniken

Jo, så är det. Du behöver jobba på att ha lust till din partner. Hela er tid tillsammans.

Allt du vill ska ske i livet behöver du anstränga dig för.
Lägga tid och kraft på.
Spendera kanske lite pengar på.
Ta emot hjälp från någon som vet lite mer än dig just nu.
Du behöver fokusera på det du vill ska växa i ditt liv.
Du behöver ha en intention, en anledning som hjälper dig att hålla dig till det du vill uppnå. Så det du vill uppnå bör vara speciellt för dig. Viktigt för dig. Som exempelvis din lust till din partner.

bild från Unsplash

Nyårslöften om att träna och äta bättre….

Alla känner vi igen tanken som dyker upp lite då och då. Kanske jag borde träna lite mer, hålla mig i form. Äta bättre, mer grönsaker, mindre rött kött. Minska alkoholen. Och så vidare. Alla träningsanläggningar brukar öka sin omsättning rejält under januari månad. Fler trängs på passen och fler tar sig till träningen. För de har satt upp ett mål – att de vill träna mer och äta bättre.

I verkligheten brukar de där löftena och intentionen kring målet förändras under årets gång. Verkligheten och vardagen smyger sig på och det är inte lika lätt att hålla sig till det löfte man en gång gav sig själv. Vikten av att verkligen vilja, ha en intention som inte går att rubba visar sig för dig och andra.

Så ett löfte om mer lust – kan det locka dig mer?

Hur mycket tid och engagemang är du beredd att lägga för att öka din lust till din partner?
Jag tror att du nu har förstått att den inte kommer att dyka upp spontant i precis rätt ögonblick. Vare sig för dig eller din partner. Ok, då leker vi med tanken att du faktiskt är beredd. Du har en stark tilltro till dig själv att du ska öka din lust. Men, du vet inte hur. Hur ska jag bli mer sugen och tycka att min partner är het och snygg och sexig?

Vad kan du/ni göra?

 1. schemalägg ert sexliv – bestäm i förväg att ni ska ha sex och när – gör detta till en gemensam resa i mer njutning och lust till varandra
 2. undersök vilka “bromsar” som du har till sex och lust – kanske genom att använda Lilla Lust-testet hos Sexologkliniken? Eller genom att kika på Emily Nagoskis övningar “Turning off the off´s” på engelska.
 3. andas – gärna hela vägen ner till könet
 4. gå på gemensamma aktiviteter – gärna där ni är aktiva med kroppen
 5. påminn varandra om hur det var när ni träffades
 6. agera ansvarslösa en stund/kväll och be någon sitta barnvakt om det behövs så att ni får en morgon/förmiddag/lunch/eftermiddag/kväll/natt tillsammans utan att ni behöver vara ansvarsfulla vuxna – som att ni “skolkar” från vuxenlivet
 7. unna dig en massage
 8. att vara i din kropp – kanske genom fysisk träning
 9. släppa taget om tankar och annat som tar din uppmärksamhet ifrån hur det känns att vara i din kropp – kanske meditera eller testa en kroppscanning?
 10. eller kanske rent av göra något helt nytt som du aldrig gjort förut för att testa om det väcker lust inom dig
 11. egna förslag
 12. din partners förslag

Oavsett vad du väljer så är det intentionen att du väljer att göra detta som troligen är den som hjälper dig hela vägen fram. Intentionen att varje dag känna lust till din partner. Om så än bara för ett ögonblick, kanske dröja kvar med blicken på din partner och möta dens blick några sekunder längre. Nyfiket undersöka i din kropp hur det kändes….kanske kan du förlänga lusten i dig.

4 Comments

 1. Liw

  Jo detta är ju så sant! Det är nog en av nycklarna till ett förhållande som håller. Att man inser detta och vågar anamma det. Det är ju där gåvan sitter, inte i det omvända att förhållandet springer på av sig själv. För det gör det inte efter några år…hos någon. Kan inte sägas och höras nog många gånger detta! ?

  Reply
  • therese@mabon.se

   Eller hur ?
   Nu iväg och skaffar lust till mig själv på nya kursen i burlesk ??❤️ #självboost

   Reply
 2. Timglas

  Kikat in här några gånger och detta besök var givande. Delar din uppfattning inget kan ju tas förgivet. Kan dock tycka att schemaläggning känns för tråkigt för min smak. Ska kolla in de övriga tipsen. Lever i ett drygt 40 årigt förhållande som skulle må bra av lite renovering ?

  Reply
  • therese@mabon.se

   Tack för feedback och välkommen till min blogg.
   Schemaläggning – visst kan det låte heltråkigt, men ibland kanske det enda som får ett par vidare i ett stillastående.
   Jordan B Peterson pratar också gott om att i relationen komma överens om antalet sex-tillfällen som båda behöver under veckan. Och verkligen se till att de blir av, då kan schemaläggning vara ett verktyg.
   Håller tummarna att ett av de andra tipsen resonerar med dig.
   Hmmm, lite renovering – låter både härligt och utmanande. Är ni överens? Pratar ni idag om det tillsammans?
   Jag hjälper både individer och par som relationscoach – så är ni nyfikna på det får ni höra av er!
   therese@mabon.se

   Håller tummarna för dig och er!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *