Klimakteriehäxan lever…

Du kanske trodde att hon gått upp i rök? Nehej du, den här klimakteriehäxan (även kallad Jenny) ger inte upp i första taget. Känslan i mig när jag nu har testat en hel tub med Progesterall, vilket räckte knappt tre månader med daglig användning morgon samt kväll, är att jag har minskat mitt “spektrum” av känsloutrymmet. Som att den där Jenny blivit lite mindre inom mig men ändå inte kunnat släppa taget om mig. Så ja, Progesterallkrämen har hjälpt mig i att sänka hastigheten i mina humörsvängningar och den har hjälpt mig i att dämpa både uppåt och neråt känslor. Samt på andra sätt.

Utrogestan tabletter

Samtidigt har jag känt mig lite instängd. Eller rättare sagt Jenny har.
Så när krämen tog slut testade jag Utrogestantabletter som min syster köpt i Spanien. De går även att köpa på apoteket, men det är få läkare/gynekologer som orkar fixa det.
Jag tog en tablett morgon och en kväll. Oralt. Och de fungerar även vaginalt. Jag åt upp en karta av dem och glömde sen bort att ta dem en kväll och påföljande morgon. Så när kvällen sen kom bestämde jag mig för att göra en veckas uppehåll.

Det är ju ofta det som rekommenderas när man fortfarande har en aktiv menscykel. Att inte ta progesterontillskott hela cykeln utan att göra uppehåll. Vilket jag då gjorde.
Uppehåll från tisdagkväll och en vecka framåt var min plan.
Men icke….mådde helt ok onsdag, torsdag och fredag morgon….sen kom fredag lunch och em och amygdala kidnappar resten av hjärnan. Inre stresspåslag. Det blir lite lugnare under fredagkväll och lördag fm. Sen är det full fart med stresspåslag under eftermiddagen och kvällen. Så maken ber mig ömt och snällt att sätta igång med tabletterna igen. Jag testar dem nu vaginalt. Lördag kväll och söndag morgon. Haha, inte fler vaginalt för mig. Så nu är jag tillbaka i tabletterna oralt och tar dem morgon samt kväll.

Big Heart och funktionsmedicin

Samtidigt har jag fått kontakt med Maria som är funktionsmedicinare och jag ska ta hjälp av henne att genomföra lite mer tester (bla hårmineralanalys) som ett första steg och samtal där jag får en chans att ställa frågor och få svar. Så får vi se om vi i nästa steg ska göra ett ytterligare hormontest där vi ska undersöka samtliga tre former av östrogen (De kroppsegna östrogenerna är östradiolöstron och östriol) som vi har i kroppen. För även dessa måste vara i balans sinsemellan fick jag lära mig i förra veckan. Puh. Resan har ännu inte nått sitt slut. Jag lovar att hålla er uppdaterade!

8 Comments

 1. Cecilia

  Hej. Jag undrar, varför funkade det inte med att ta progesteron tabletterna vaginalt?
  Har använt progesteron kräm under en tid och är jätte nöjd med den, men nu får den inte säljas längre i Sverige, så jag letar alternativa metoder…

  Reply
  • therese@mabon.se

   Hej, för mig blev det bara så kladdigt. Och så har jag kräm. Så det är det enkla svaret från mig.
   Du hittar fortfarande kräm hos matstarkt.se och hos bigheart.se – håller tummarna att det löser sig för dig ????

   Reply
   • Cecilia

    Hej.
    Vad jag kan se säljer ingen av dessa progesterall längre tyvärr 🙁
    Fick svar från matstarkt när jag mailade dem att krämen sedan 29 april inte längre säljs i Sverige.

    Reply
     • Cecilia

      Ja, hittar inte progesterall iaf. Vet inte om de har någon annan progesteronkräm.

     • therese@mabon.se

      Testa att kontakta Maria. Hon sa för tre v sedan att de har progesteronkrämer.

     • therese@mabon.se

      Nu har jag köpt två nya progesterallkrämer idag. Från big heart. Maila dem!

     • Cecilia

      Hej.
      Mailade dem igår via deras kontaktformuläret, men har inte fått någon svar än tyvärr. Hoppas hoppas att de svarar snart.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snippets - The Lovers Podcast

10 säsonger
88 avsnitt
Välkommen att lyssna till oss!

Parcoaching

Längtar du efter att finna en ny stabil grund i din relation?
Är du redo att investera i din romantiska relation?