en kväll med kvinnor om kvinnor…

by | Aug 29, 2019 | Artiklar | 0 comments

Föreläsningen i aulan på GIH var välfylld, av kvinnor. Enstaka män. Innehållet i föreläsningen var fyra föreläsare och ett samtal. Allt i sammanhanget kvinnans kropp i åldrande. Vad händer med styrka och snabbhet i åldrande? Framfall och inkontinens – hur kan vi förhindra, förebygga, åtgärda? Samt Allt om klimakteriet…..typ.
Program och inbjudan denna kväll stod 08fri.masters för, som ett led i deras satsning på att fler äldre ska må bättre både psykiskt och fysiskt genom att träna friidrott.

Det pratades symptom, förslag till behandlingar, vilken evidens (om någon) som finns, bioidentiska hormoner, syntetiska hormoner, träning, ta hormonbehandling, muskelsvikt och ett och annat uttryck som går att använda igen.

Äg din ålder! uppmanade Monika Björn oss att göra. Även att lova att vi alla skulle bli #klimakterieaktivister – hell yes, säger jag!
Monika påminde mig även om det där tvivlet som fått slå rot inuti mig. Det som dyker upp där jag tidigare aldrig någonsin tvivlade. Där jag var stark. Där svara ofta ett tvivel just nu som för mig också gör det svårt att prestera och svårt att vara i vissa relationer.

Flera av föreläsarna pratade om symptomen för klimakteriet och eftersom jag verkar vara en sorts “jobbig typ” som inte har haft en livmoder sedan 2003 och därmed inte har haft mens eller ens koll på hur min cykel är….och eftersom jag även har hög östradiol och det vanligtvis är tvärtom så faller jag utanför ramen. Så nedan finner du två listor. Den ena med det vanliga – den andra med mina symptom.

Vad fick jag med mig av kvällen?

En hel del bekräftelse på att alla inom sjukvården fortfarande inte lyssnar, eller plockar upp det senaste, eller ifrågasätter även sina resultat med ett kritiskt öga. Ett jävlar-anamma att det inte får fortsätta så här.
En önskan att ha fått slänga in både Jenny Koos och Jacob Gudiol i ett samtal med föreläsare och oss i publiken. Och att alla som var där eller som läser detta blogginlägg får en möjlighet att läsa ett kapitel i Malcolm Gladwells bok “What the dog saw” om framtagandet av p-piller. Det kapitlet tillsammans med det som Jenny Koos krigar för – det skulle jag gärna ha låtit alla haft i ryggen innan föreläsarna kom in på scenen…..undrar hur det blivit då och vilka frågor som ställts då?

En del tips om vart vända sig om du behöver hjälp med något av detta.

Ett tack till alla som ordnat kvällen. Och ja, jag blev berörd vilket ju är bra om ngt lärande skall ske. Berörd som upprörd i detta fall. Men det hör inte riktigt hemma här.

Undrar du mera? Skriv din fråga så gott du kan formulera den så får vi se hur jag svarar 🙂

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *