“Äktenskapets smältdegel”

David Schnarch är en psykolog och familjeterapeut med en uppsättning annorlunda tankar. Fast ändå inte, tycker jag. Jag förstår varför han föreslår si eller så till sina klienter/patienter när han berättar om dem i sina böcker. Men jag hade nog inte kommit på alla dessa förslag själv. Förrän nu, nu när jag läst en av hans böcker (nästan klar) och i den kursen jag gick i våras om “mindfulness i relationer” fanns David och hans tankar konstant närvarande. I både samtal och övningar.

David sätter liksom huvudet på spiken när han i sin bok “Crucible marriage” (äktenskapet som smältdegel) säger följande:

“Vid upprepade tillfällen har jag arbetat med par som inte kan förklara sina sexuella problem eller brist på lust eller tillfredsställelse eftersom de är blockerade av antagandet att de är i kontakt med varandra. De kan vanligtvis hitta nya sätt att få det sex och den intimitet de vill ha – men priset blir att ge upp fantasin om att de varit i kontakt hela tiden.
De börjar förstå vad de inte känner under sex och varför / hur de undviker det (och slutar skylla på deras upptagna arbetsschema).

David Schnarch

Vi (maken och jag) ser hur många i vår bekantskapskrets fastnat i den där trygga, bekväma loopen av fredagsmys. Fastnat i ett “visst har vi det väl bra?” Med den fortsatta tanken eller resonemanget “Vi är ju fortfarande gifta, pratar fortfarande med varandra, har sex lite då och då, som alla andra, åker på semestrar ihop, bävar kanske lite inför att barnen ska flytta hemifrån, eller om det ska bli en ny omorganisation på jobbet.” Och har du en gång fastnat i den mentala kullerbyttan så är steget i att flytta sitt fokus och sin energi till att på riktigt investera i sin kärleksrelation oerhört stort. Ofta vet man ju inte ens var man ska börja, eller hur?

Ta ett första steg

Uppgift till dig, när du har modet, är att våga berätta för din partner att du vill mer med er relation. Att du vill komma närmare. Att du vill se hur bra ni kan bli tillsammans. Och var oerhört tydlig med att du verkligen vill detta. Att du önskar av hela ditt hjärta att din älskade ska följa med dig på resan tillsammans.
Denna kärleksförklaring till er relation ifrån dig är ett stort sätt att “blotta” dig och våga visa dig sårbar. För din önskan är villkorslös. Liksom din kärlek. Och på det viset kanske det enda som kan föra er närmare.

Ja, vi vet att det kräver mod och att det kommer att vara obekvämt. Men det hör liksom till resan. Er gemensamma utvecklingsresa. Vi försöker att få med en massa om detta i vår app. I version 1 (som vi hoppas släpps inom kort….) kommer du att få en del uppdrag, tips, saker att reflektera kring och vi vet att vissa saker kommer att vara obekväma. Så nedan en påminnelse om myter och sanningar kring det mod som krävs för att ta det där steget ur den mentala kullerbyttan ni båda kanske fastnat i.

Erotisk intelligens

Det är i mina ögon vad Esther Perel kallar detta slags mod, denna attityd att våga ta steget tillsammans. Häromdagen hade hon delat denna text på Instagram och jag delar den igen med er. Den är på pricken det vi försöker förmedla med vår app. Lite mer redskap i din verktygslåda att vara modig. Och lite mer erotiskt intelligent så klart.

“For erotically intelligent couples, love is a vessel that contains both security and adventure, and commitment offers one of the great luxuries of life: time. Marriage is not the end of their romance, it’s the beginning.

They know that they have years in which to deepen their connection, to experiment, to regress, and even to fail. They see their relationship as something alive and ongoing, not a fait accompli. It’s a story that they are writing together, one with many chapters, and neither partner knows how it will end. There’s always a place they haven’t gone yet, always something about the other still to be discovered.”

Esther Perel – Mating in Captivity

Er berättelse – skriv den tillsammans

Dags att låta detta inlägg vara en knuff för dig i att våga ta nästa steg. Ja, jag blir tjatig. För jag tror verkligen på att skriva er berättelse tillsammans. Jag tror på att ni kan skriva många nya kapitel ihop. Att ni verkligen inte har en aning om hur många kapitel eller deras innehåll, men ni kan nog känna hur sista raden i er berättelse redan lockar er?

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *