Vi = ett sexuellt nöjt par

Hur kan man upprätthålla en stark sexuell förbindelse i en relation under en livstid?

Det finns en hel del forskning kring just detta och nej, så svårt är det faktiskt inte. Emily Nagoski som har läst typ allt som finns inom frågan har svaren. Hon lyfter fram två saker. Ja, se om du klarar av att gissa vilka de är redan nu…..

Din betänketid är nu slut.
Kom du fram till dina svar?
Eller är du redo att lyssna till Emily berätta om dem?

Ja, jag vet att det ser olika ut i olika relationer. Att många tappar lusten till varandra redan tidigt i sitt förhållande. Att det sen får rulla på. Att en eller båda rätt som det är har tappat attraktionen till den andra och TROR (på fullt allvar) att det inte går att ändra på. (Det går absolut!!)

Eller så är det en som vill mer än den andra. Eller så vill ingen. Eller så har ni i er relation ett helt annat mönster som ni upprepar.

Är det så enkelt som Emily säger?
Att vara varandras bästa vänner och att prioritera sex?
För oss har det fungerat väl. Som ett av vårt bästa recept, fast vi inte haft en aning om att det egentligen varit så. Och ja, även vi har haft långa och flera perioder i livet nr vi inte alls haft mycket sex. Och nu – helt tvärtom. Vi prioriterar varje dag-sexet. Planerar och prioriterar.

Prioritera?

 1. det är ömsesidig planering – dvs båda parterna är införstådda och vet om att det är prioriterat
 2. att båda ser till att inte hamna i annat oviktigt såsom netflixande, app-uppslukande aktiviteter, eller liknande
 3. det är också en insikt/medvetenhet att det finns responsiv lust, (lyssna till Emily berätta om det i klippet ovan), dvs du ser till att vara naken med din partner och låta huden möta varandra även om du inte är kåt innan….att lusten är respons gör att du tillåter den att väckas tillsammans
 4. att prioritera betyder inte att ni ska ha sex varje dag, det kan vara uppehåll när ni bestämmer så
 5. det viktigaste med prioriteringen är att det är ni två i relationen som skapar när ni ska ha sex, ni ser till att göra sexet viktigt i er relation
 6. ……fyll i med ditt egna som är viktigt kring prioritering

PS. Vill du läsa mera om just detta ämne? Kika då in hos Justin Lehmiller som har tips på mer läsning – allt på engelska.

3 Comments

 1. Liw

  Vad fina ni är❣️ Jag tror det helt klart stämmer det du tar upp. Bästa vänner och underhålla sexlivet= 80% vunnet. Sen kan man ha sina specialare med förenande projekt, grym humor ihop eller bara extrem personkemi som överväger denna teori. Intressant inlägg!

  Reply
  • therese@mabon.se

   Tack för den fina uppmuntran <3

   Specialare är ju alltid ett extra plus i kanten, det håller jag helt med om. Men de utgör sällan en tillräckligt stor grund/bas att bygga vidare på. Särskilt inte när de används som svepskäl från båda håll att slippa prat om relationen när det knakar litegrann. I min tankevärld så är dessa specialare alltid utöver de 100% som håller relationen samman, de blir den extra kryddan. Som er sexutlevnad. Den hade varit svårare för er tror jag om ni inte hade 100% redan.

   Reply
   • Liw

    Så kan man ju också beskriva det. ?
    Oavsett behövs grunden där vänskap (bra kommunikation) och sex är stora grundstenar.
    ?

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *