Hur bråkar du med din partner?

Jag hoppas att du ser att jag skrev ordet HUR i rubriken ovan.
Jag använde mig medvetet av detta ord istället för OM eller NÄR. För i min mening så finns det i alla relationer stunder av bråk. Stunder där man inte är överens. Stunder där det “hettar till” verbalt och känslostormar sker på insidan såväl som emellan er.

Om du kan känna igen dig i att du och din partner då och då hamnar i situationer som du skulle kunna kalla “bråk”, då kan denna text vara intressant för dig. Om du inte har en aning om vad jag pratar om – då kan du sluta läsa nu och ägna din uppmärksamhet åt ett annat håll. OK?

Bråkdansen

Om vi leker med tanken att vi i ett bråk med vår partner oftast hamnar i samma mönster. Som om vi dansade. Så ska vi först kika på vilken dansstil som vi har i våra bråk.

Esther berättar att det finns 3 sätt att bråkdansa som de flesta befinner sig i. Det finns självklart ännu fler varianter, precis som det finns varianter av att föra eller följa i en dans.

Hennes 3 varianter är:

 • fight vs fight = att bägge parter i relationen och bråkdansen agerar på samma sätt med att “slå tillbaka” genom ord, ansiktsuttryck, mm
 • fight vs flight = att en av parterna i bråkdansen agerar som ovan med att “slå” och den andre “stänger av”, sluter sig, säger ingenting och drar sig undan
 • flight vs flight = även här har bägge parter samma mönster i sin bråkdans, ett mönster där de stänger in sig, utesluter den andre, drar sig undan kanske i flera dagar

Känner du igen dig? Känner du igen er?
Er bråkdans är ett mönster som ni upprepar om och om igen OAVSETT vad innehållet i bråkdansen är. Och det intressanta är när ni identifierat er bråkdans….då kan ni med större sannolikhet kunna ändra er dans och pröva ett annat mönster. Och kanske kan denna nya bråkdans ge er insikter om att ni inte alls behöver använda det här gamla, ärvda, urtråkiga mönster längre som inte alls gagnar vare sig dig själv eller er relation.

När dansen saktar ner

Och känslostormen inte fick fart på det där vanliga mönstret, då kanske du har tillgång till hela din visdom och jag hoppas innerligt att du kan höra att det (oftast) bakom den där kritiken som släpps fram med ord, eller som finns inne i den tysta partnern, bakom den finns nämligen oftast en önskan. Men där, mitt i mitt vanliga mönster i bråkdansen, där har jag ingen tillgång till att vända och berätta om min önskan och fråga dig om den. Nej, istället bestämmer jag mig för att det redan är “kört” och slår på dig med min verbala kritik istället.

Vågar du kika på er bråkdans?

Hur vår bråkdans ser ut?
Jag skulle säga att vi bråkar som mittenvarianten. Dvs jag fightar på och attackerar och maken drar sig undan in i sin grotta. Ett mönster vi är väl medvetna om, men den medvetenheten räcker inte hela vägen fram alla gånger. Japp, även vi snubblar omedvetet in i bråkdansen då och då.
Vilket på alla sätt och vis är helt ok. Och alldeles normalt.
Jag är glad att vi kan ha medvetna och läkande samtal däremellan, där vi kan belysa både vår bråkdans, våra mönster, finna omtanke om varandra, våga säga den där önskan som låg bakom samt se att vi fortfarande är bästisar. Det är jag glad för.

PS. Just dans är en av de aktiviteterna som vi numer har ett ökat driv efter så vem vet, vi kanske ses på dansgolvet 😉

4 Comments

 1. Anna /. boihusbil.s

  Jag kikar åt ett annat håll då 🙂 Nej, jag läser gärna ändå. Och vill säga hej, det var längesen jag skrev en kommentar hos dig. Kram!

  Reply
  • therese@mabon.se

   Hej och tack ?
   Njut vidare på er livsresa med Frankie boy – en massa kramar tillbaka ??

   Reply
 2. Christina

  Tack Tess, jag lär mig så mycket av dina inlägg även om jag är partnerlös.

  Reply
  • therese@mabon.se

   Åh, tack för den fina återkopplingen ?
   Gör mig glad i hjärtat ♥️

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snippets - The Lovers Podcast

10 säsonger
88 avsnitt
Välkommen att lyssna till oss!

Parcoaching

Längtar du efter att finna en ny stabil grund i din relation?
Är du redo att investera i din romantiska relation?