På klimakteriefronten?

Stiltje.
Jo, faktiskt. Både i vad jag upplever och i vad jag använder för hormonpreparat.

Kort recap:
Under en längre tid har jag känt mig deppig, nedstämd, med enorma humörsvängningar. Ökad sexlust, viktnedgång. Tunna slemhinnor. Ingen effekt av träning. Svårt att sova ibland. Vallningar – ett fåtal nattetid. Verkligen ett fåtal. Värst? Att det kändes som om jag inte var mig själv. Som att en klimakteriehäxa flyttat in i min kropp. Och humörsvängningarna som mina närmaste fick utstå. Galet.

Sedan december 2019:
1. I början av december tog min östriolkräm slut. Likaså min progesteronkräm. Jag bestämde mig för att vila utan dem en tid – och utforska hur jag mår under tiden. (har ännu inte börjat med nya)
2. Jag bestämde mig att från 1 december satsa 90 dagar på att “ändra spellistan” i mitt inre, släppa taget och rensa ut de tankar och känslor som inte längre är till nytta för mig eller andra runt mig. I dessa dagar skulle jag fylla på med a) daglig rörelse och vistelse utomhus b) dagliga meditationer c) daglig utforskande utifrån habits, mood and mastery med en loggbok om mitt inre tillstånd d) mer sisterhood – bjuda in och delta fullt ut där möjligheten ges e) fortsatt närhet med familj f) reflektioner och tacksamhet i skrivande 5-3 (skriva 5 dagar, vila tre)
3. I slutet av december fick jag en återbudstid hos Cevita Care och fick träffa en av deras klimakteriegynekologer, en kvinna som lyssnade till mig, gav mig sina råd, skickade mig på test för att kunna utesluta låg sköldkörtelhormonproduktion, samt en gynekologisk undersökning som visade att JAG HADE ÄGGLOSSNING DÄR OCH DÅ!!
Kors i taket tänkte jag då och hon med. Men så var det och det var ju himla bra! Tack vare det fick jag ju nu bättre koll på HUR min kropp känns vid ägglossning och även om jag upplever att jag inte haft en ägglossning sedan då (dvs de är glesare vilket påvisar att jag är på väg in i klimakteriet, men ännu inte riktigt mitt i det) så vet jag hur de dagarna känns.

Nu:
Stiltje, lugn.
Så ofantligt mycket enklare att säga “shut the fuck up” till de tankar och känslor som tror sig vilja mig väl men som jag inte vill ha.
Så ofantligt fint att få göra dagliga meditationer tillsammans med min älskade make.
Så ofantligt mycket enklare och skönare att vara jag. Igen.

Fotocred till bästa Fotograf Sandra Bosdotter

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *