att skapa en ny bordskiva av keramik

by | Jun 17, 2020 | Artiklar, Keramik | 2 comments

Mitt keramikbord blev en hel process som många har efterfrågat att jag ska dela med mig av. Processen. Så att även du kan skapa ett eget.
Mitt första tack blir till Åsas mamma och pappa (Eva och Rolf) som flyttade från sitt radhus och vi fick ärva möblerna på framsidan av huset. Två stolar, ett parasoll och ett bord vars yta behövde lite kärlek.
Massor av kärlek vill jag ge och ägnade sedan min höst 2019 på keramiken, en massa tusentals tackkramar till bästa Helena på Kisel Keramik, till att skapa kakelplattor i olika storlekar. Och nu, alldeles nyss, blev det färdigt och vi kan njuta av bordet på kolonilotten.

Vill du ta del av hela min process kring bordet?
Kika på min film. Och/eller läs nedan hur jag gått tillväga.
Kanske blir även du inspirerad?

En film om hur jag skapade mitt keramikbord


Processen – hur jag skapade mitt keramikbord – gör så här

 1. IDÈN – den kom först. När jag fick bordet och ställde det på gräsmattan, slog mig ner på stolen bredvid samtidigt som tanken och iden möttes. Jag behövde något att skapa på keramiken hos Helena på Kisel keramik som inte innebar att dreja eftersom vi skulle ut och resa. Och vi behövde fixa till bordet med lite kärlek. Jag bestämde mig där att våga prova att göra en ny bordsskiva. Med inspiration från min kolonilott. Med lera som material. Och vips var skapandet igång
 2. FORM – jag klippte ut en form av stora papperspåsar i samma storlek som bordet så att jag kunde laborera med denna och ta med till verkstaden samt rita upp ett mönster på och “räkna” hur många plattor jag behövde
 3. SAMLA – jag samlade in blad och löv med större “nerver” på undersidan som jag ville kavla in i lera. De allra flest är plockade på och omkring kolonilotten, men ett och annat har plockats på Söder nära keramikverkstaden. De bästa blev faktiskt ogräsen
 4. KAVLA – på kommande klasser i verkstaden anlände jag med blad och löv. Knådade vit lera och kavlade ut till 1 cm deg (tänk att du bakar pepparkakor), lade ut mina blad över hela leran och kavlade in dem en kavel-omgång. Därefter plocka bort bladen. Till sist använda formar och mått i olika storlekar och stansa ut de blivande kakelplattorna. Sedan fick de skröjbrännas i olika omgångar. Jag använde mig totalt av 5 kg lera i obränd vikt
 5. GLASERA – jag tror att jag hade minst 2 eller till och med 3 olika bränningar med kakelplattor. Jag samlade ihop till en omgång av glasering då jag använde mig av olika gröna nyanser. Vissa målade jag med pensel och de flesta doppade jag i glasyren
 6. INKÖP AV MATERIAL – Efter en förfrågan till Anna och Mia på Keramikerna blev jag tipsad om att ta mig till färgbutiken Wirströms på Folkungagatan. Där kan de sin sak. Och vips fick jag hjälp med att välja material. En Primer till bordsytan för att Kakellimmet skulle fästa lite bättre. Verktyg till kakellimmet. Samt en vit kakelfog inköptes
 7. GÖR OM GÖR RÄTT – Jo, när jullovet väl kom och jag hade hämtat hem alla plattorna och testade om de räckte till för bordet så visade det sig att de inte räckte till. Så jag fick invänta vårens kurs och framförallt lite mer grönska i naturen så att jag kunde samla blad och börja om processen med att skapa flera plattor från steg 2 ovan
 8. SÄTTA IHOP – Sommarvärmen hade nått oss när jag äntligen fick en hjälpsam push av maken och vår hantverkare Jonas som bygger vårt badrum. Dels hade Jonas sin kakelskärare hemma hos oss vilket gjorde det lättare att starta ifall jag behövde skära till någon bit eller flera (som det visade sig) och dels var det liksom upp till bevis. Att skapa det jag hade pratat om så länge. Walk my Talk. Smoke what I sell. Ja, du fattar
  A) Rengöra bordsskivan
  B) Pensla på Primer på bordsskivan och låta den torka ett dygn
  C) Skapa ett mönster jag gillar att lägga på skivan
  D) Skära till kakelplattor som behövs
  E) Ta hjälp vid kommande steg
  F) Smeta ut kakellimmet i lagom höjd och storlek på “vågorna”
  G) Placera kakelplattorna enligt mönstret i c) och inse att det ändå inte blir så och att vissa kakelplattor är tunnare än andra och behöver mer kakellim för att komma i likadan höjd så att ytan blir bra och inte ojämn
  H) Vänta på att kakellimmet skall torka – här väntade vi 48 timmar
  I) Blanda fogmassan (pulver med vatten enligt förpackningen)
  J) Smeta ut fogmassan på bordsskivan – jag använde ca halva mängden av fogmassan, och skapade även en mjukare kant på utsidan av bordsskivan
  K) Vänta igen på att fogmassan ska torka så att det går att ta bort det som är överflödigt – vi väntade 1h45min
  L) Torka med fuktig svamp bort det överflödiga, putsade även med en tandborste på plattorna
  M) Spenderade stunder hela kvällen med att torka och putsa med fuktig svamp, tandborste och även vovvens tandstensskrapa för att få bort all fogmassa som satt i bladnerverna
  N) Vägde bordskivan efteråt – och ja, nu väger den 10 kg – jag missade att väga den innan, men tippar på att vi ökat dess vikt med 5-6 kg
 9. PLACERING – Vi skruvade ihop bordsskivan med underredet och flyttade ut bordet till gräsmattan för att användas och ja, vi kommer låta det stå utomhus utan att täcka det under hela sommaren, när vi stänger kolonilotten får det bo i boden och övervintra

Erfarenheter att dela

Jag är ju inte en mästare på att planera i detalj och mäta, räkna och liknande. Jag gillar mer att bara starta och göra. Visst har jag i några delar av processen varit bättre på att planera och tänka än i andra och jag är tacksam för alla som hjälpt mig att tänka till och komma med hejarop och tips och förslag till förbättringar.

 1. Alltid bra att tänka före än efter
 2. Kavla inte för tunna plattor – hellre lite tjockare
 3. Det är fint med fog, plattorna behöver ligga med lite mellanrum, så de plattor jag hade i julas hade säkert räckt till
 4. Våga
 5. Lycka till!

Om du blir inspirerad att skapa eget så blir jag glad. Och ännu gladare förstås om du vågar berätta för mig och visa din process i ditt skapande.

2 Comments

 1. Helena Roth

  Smoke what you sell, indeed!
  Ljuvligt vackert och så fint beskriven process!

  Reply
  • therese@mabon.se

   Haha, när det är så viktigt för mig vad jag röker så….
   Tack för hejarop och feedback!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *