Spiritual gaslighting – spirituellt manipulerande

by | Oct 16, 2020 | Artiklar, Coaching | 0 comments

Antingen tänker du nog
“- Vadå? Vad betyder det där?”
eller så kanske något studsar till/rör sig inuti dig och du tänker
“- Amen, fy fan.” / “Åh, var det detta som hände mig?”

Oavsett vilken av dessa tankarna och reaktionerna ovan, eller om du har en alldeles egen version så är detta med manipulerande konstant närvarande i ditt liv. Du utsätts för lite snällare manipulering i en form som kallas “nudging” är exempelvis myndigheterna vill få dig att agera på ett visst vis, till exempel välja klimatsmart före annat. Eller lite hårdare form av manipulering i butikerna som placerar mjölkprodukterna längst in i butiken för då måste du ju bara passera alla deras andra erbjudanden på vägen, med lite tur kanske du dessutom nappar på något av med (tur för butiken alltså).

Sen har vi den där manipuleringen som kommer med sociala medierna. Du tillhör kanske skaran som sett och förfärats över “The Social Dilemma” på Netflix? En drama dokumentär med intervjuer och en drama där vi får följa en familj och dess medlemmar kring just agerande i och kring sociala medier. Kanske är du helt såld på det budskapet som den filmen manipulerade dig att tro på. Det var ju inte en film som visade både fram och baksidor, eller som visade på flera perspektiv. Nej, det är för mig en drama dokumentär som lyckas med sitt uppdrag. Att få oss att tro mer stenhårt på att världen verkligen är uppdelad i vi och dom. Att dom är de onda. Att vi är de goda. Att det är svart eller vitt. När livet och verkligheten mer oftare än så till fullo är 50 shades of grey.

Slutligen ett par ord om det där som rubriken lyfter fram kring ett andligt/spirituellt manipulerande.
Det var något som skedde mig för bara ett par dagar sedan. Och detta något har jag upplevt tidigare. När upplevelsen dyker upp framför mig ger det mig en sådan “allergi”, och samtidigt en handlingskraft för detta är inte ok med mig, och jag vill inte att andra ska uppleva detta alls. Så jag ställer frågor. Där och då. Redan i första eller andra svaret jag får vet jag om jag ska fortsätta försöka påverka/ändra på situationen för mig och andra eller dra mig undan.

Det som jag ser sker där det används, är att de som blir manipulerande får ta emot så många skam-kappor att bära samtidigt som de som leder tydligt och högljutt proklamerar att en skam-kappa bara är en illusion och du som då fegt, naivt och idiotiskt känner att du får ta emot en skam-kappa, du kommer då att känna dig som en av de sämsta personerna i världen. För du har fel! (och i deras värld är det inte som i Björn Natthikos värld – där man får ha fel 😉 )
Smash-läge för de ledare som tagit dig dit. Nu kan de manipulera dig hur mycket de vill.

I min värld är det ett oerhört fult spel, ett elakt sätt och ett fruktansvärt nedbrytande system som dessa personer använder sig av. Tyvärr tror jag att de som jag träffade häromdagen inte ens är medvetna om vad de gjorde. Det har ju fungerat på dem så då är det väl ett snällt sätt att hjälpa andra på?
Not, at all.
Ännu mer tyvärr skulle jag vilja säga är att jag kan se var de lärt sig detta. Den källan är i mina ögon definitivt medveten om sitt agerande och sitt val av uttryck och manipulerande. För det fungerar ju väl. Många väljer att komma åter. Många kallar den källan för sin guru. Källan har blivit en gud, precis som den ville. Fast källan låtsas medvetet som att det regnar.

Låt mig här och nu lova dig som kommer till mig på en eller annan kurs/utbildning/coachsamtal/etc – jag lovar att aldrig någonsin använda ett spirituellt manipulerande av dig. Jag lovar.

Just nu vet jag också att jag kan ha dessa personer närmare mig. De är typ-bilden för att vara mina “inte-lärare”. Ett uttryck som jag använder ofta själv och även med mina klienter. Ett uttryck som bästa Klara lärt mig under mina sessioner hos henne. Så låt mig ha er som inte-lärare nära mig ett tag till. Tills jag insupit och lärt mig allt om inte av er.

PS. Jo, visst pratar jag också om mina gurus. Mina hus-gurus som jag hellre kallar dem och de är många, fler än bara en. Bland annat Esther Perel, Emily Nagoski, Julie och John Gottman, Tara Brach och Dr David Schnarch som tyvärr precis har lämnat jordelivet. Det ger mig en sorg i hjärtat att han inte längre finns med oss. Jag har själv inte träffat honom, men kan varmt rekommendera hans böcker och hans tankar/teorier kring relationer och långa äktenskap.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *