Det tutar upptaget!

Inuti mig, precis som i alla andra människor, pågår det en mängd olika informationsutbyten. Mellan delar av min kropp, information från en plats till en annan. Vissa delar av den informationen plockar jag upp och inser, hör eller känner. Men inte fattade jag att det tutade upptaget på linjen…..

Gynekologen sa…

Jag samtalade med Klas, en av gynekologerna vid Cevita Care, om hur jag mådde och varför jag kommit dit. Jag känner inte igen mig själv. Min stresströskel känns orimligt låg. Jag har hjärtklappning. Min östrogengelé verkar inte fungera längre.

Då påminner han mig om något som jag faktiskt vet – men inte alls tillämpat:

”de receptorer som har möjlighet att ta upp östrogenet så att dess goda verkan kan ske i kroppen, just de receptorer är de enda som hanterar cortisol, adrenalin och noradrenalin. Dvs upplever kroppen det minsta påslag av stress sker inget upptag av östrogen, testosteron eller progesteron…
och därmed uppnås inte heller upplevelsen av det goda med östrogenet- det där som ska lugna.”

Kort sagt – bort med stressorerna, sa Klas. Det är de som blockerar kroppens möjlighet att ta del av fördelarna som extra östrogen kan ge mig. Eller med min metafor – det tutar upptaget när östrogenet försöker nå fram med sin information.

Lättare sagt än gjort

I min värld just nu är det så mycket lättare sagt än gjort. Jag tar nästa steg på fredag, ett möte med Psykolog Eva. Sen får vi se vilka steg som kommer härnäst. Kanske antar jag Anders erbjudande om att guida mig igenom en svampupplevelse.
Jo, jag kommer att från nu och fram till jul att skära ner på min dos av östrogen, ta 2/3 av min nuvarande dos. Även lovat mig själv att så fort jag förstår att en stressrespons är igång i kroppen – avsluta den så fort som möjligt så att det inte finns några signalsubstanser som blockerar för mitt östrogen upptag. Och maken har lovat mig att vara min bästa cheerleader och alltid vara nära mig.

Jag saknar den här obrydda, omtänksamma, lekfulla och
underbara människan i mitten, ja även Lollo också 🙂

3 Comments

 1. Liw

  Hoppas du kommer i balans. Det verkar vara en hel vetskap detta med östrogenhalt. Att man får testa sig fram. Kram

  Reply
  • therese@mabon.se

   Testar vidare – det är den enda jag vet än så länge. Och som många fler än mig vittnar om.
   Sen kan jag ju möta mitt 65-åriga jag i visioner, och jag vet att hon har det riktigt bra, det lugnar mig också.
   Vissheten om att “this too shall pass”, fast vissa dagar når inte den vissheten ända fram för att lugna.
   Hoppas du/ni mår bra!
   Stay safe!

   Reply
   • Liw

    Kan tro att det kan vara som du nämner att man helt plötsligt inte känner igen sig. Läskigt men samtidigt livets gång. Bara att testa sig fram vad som fungerar för just dig❣️

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *