ditt emotionella bankkonto

Tillägg/Edit 20210205:
Rätt ska vara rätt – all cred till min fina make som är den som häromveckan frågade:
“Vad gör man om/när banken är stängd?” – det var där idén startade. Så tack, tack finaste du!!

Många små saker ofta

I helgen på Gotland och vårt pilotprogram har vi pratat om vikten av många små saker ofta. Och det är något som vi skulle kunna tjata på er om och om igen. Att ofta visa din uppskattning, din beundran och skicka hejarop eller uttrycka dina begär (Jag vill ha dig! typ) för din partner. Som ett sätt att göra en insättning på det emotionella bankkontot. I studier av Gottmans har de visat att de relationer som är framgångsrika (Masters) gör de 20:1 i positiva insättningar/saker vs negativa. Alltså 20 goda och positiva för varje negativ/dålig.
De som inte lyckas med det kallar Gottmans för Disasters.

Och det som skiljer Masters från Disasters är bland annat många små saker ofta.
Som det där med insättningar på det emotionella bankkontot.

Är din bank öppen?

Så mitt i min behandling med EMDR (testa själv i länken bredvid) slog mig insikten eller meningen:

Jag vill vara en öppen bank!

Min mamma har i mitt liv alltid arbetat på bank och jag minns deras öppettider i Åtvidaberg. Kunderna fick tillgång till kassörskor och annan rådgivning mellan kl 9-15, och på torsdagar fram till kl 18. Lite senare började öppettiderna senare än så. Dvs av en veckas alla timmar så är en sådan bank endast öppen 33h av de möjliga 168!!

Ska vi räkna om det är det inte mer än 20% av alla de möjliga timmarna.
Om jag är snäll och tar bort 8h varje natt så hamnar vi på ca 30% som en sådan bank har öppet.

Jag vill inte vara en sådan bank – jag vill vara en öppen bank. Som tillåter insättningar oftare. För som partner är det otroligt svårt och en rejäl uppförsbacke att försöka med sina många små saker ofta om dessutom banken är stängd. Då slutar man ju göra insättningar. Relationen hamnar i en negativ spiral som känns omöjlig att ta sig ur.

Jag vill vara en öppen bank

Tänk dig istället en välfungerande internetbank – en som har öppet när du vill. Som ibland visar en 404:a och är mitt i ett underhåll/uppdatering och tar hand om sig själv. Där insättningar oftast är enkla att göra. Där banken är öppen nästintill alltid. När det är så hamnar relationen i en annan spiral – en mer positiv och det är lättare att nå samma nivå som Masters, dvs 20 positiva saker mot en (1) negativ.

Eller som en annan sorts “uppstickarbank”, som exempelvis ICA-banken. Som även den finns tillgänglig på internet, men även i butik, från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Där du inte bara kan göra insättningar där de passar dig utan till och med att du får ett leende, eller en annan återkoppling av en fysisk person – om du vill.

Vilken sorts bank vill du vara?

En inbjudan här och nu för dig att reflektera och undersöka vilket svar du har på den frågan. Hur skulle du svara om jag frågade dig just nu?Om det känns bra så våga även ta det samtalet med din partner. Så att ni förstår varandra utifrån detta perspektiv.

En inbjudan även att ställa frågan till sig själv och dela den med din partner är denna: Vilken sorts bank vill du göra insättningar på?

Ett varmt lycka till från oss som är både trötta och energiska och så uppfyllda av tacksamhet efter vårt pilot-program i relationer som vi genomförde på Gotland i en mindre grupp förra helgen.


Nämnde jag hur viktigt det är med många små saker ofta?

Ovan en av bilderna från vårt bildspel i helgen – cred till @broderauttexten

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *