att kliva in i sin karaktär

Uppdaterad 2021 05 14

Eller att vara mer av den jag vill vara. Kanske till och med den jag är. Med alla fel och brister.

Lätt som en plätt, tänkte jag den där måndagkvällen när vi fick uppgiften från Burlesk-kursen. Vi skulle beskriva vår karaktär utifrån en massa olika perspektiv. För att göra henne (i mitt fall) mer tydlig och framträdande. Låta henne ta mer plats i min dans och mitt uppträdande. Kanske till och med få ta mer plats i mitt liv helt enkelt.
Lätt var i alla fall min första tanke.

Sen visade det sig att det inte var lika lätt så jag fick ta hjälp av min make. Han fick svara på en del av frågorna. Jag tog andra snabbt. Nästa steg som lockade mig var att skapa en spellista på Spotify. Med musik som får mig att känna mig som min karaktär. Med alla fel och brister. Och med alla styrkor, kompetenser och egenskön/rheter som gör att hon förgyller inte bara mina dagar utan allas som är runtom henne.

Nikki Nuts

Är hennes stagename. Det kom sig av att vi letade namn den där första kursen i Burlesk och någon föreslog: Ok, ta namnet på ditt första husdjur. I mitt fall blev det Nicko efter min gröna undulat. Lägg sedan till det du åt senast. Jaha, i mitt fall blev det nötter. En näve nötter. Så Nicko Nötter. Hmmm, det fick jag ju slipa lite på så att det kunde användas överallt. Och framförallt mer kännas som den jag ville kliva in i. Det tog form till Nikki Nuts. Och jag gillar det. A lot!

Karaktären

 • Ålder: Den ålder hon behöver vara för kontexten hon befinner sig i – vilken ålder behöver jag vara?
 • Frisyr: Lockig så klart. Oftast oregerligt.
 • Jobb: Att vara Nikki Nuts, en professionell inspiratör, troublemaker och rulebreaker, är ett heltidsjobb. 24/7.
 • Temperament: Snabbt, Skiftande, Mångbottnat – innehåller stora känslor, alltid.
 • Bor: Wherever I lay my hat! I min Boylesques famn. Sover helst på månen och har ett ursprung ifrån Plejaderna.
 • Favoritplagg: Mitt leende och My Birthday Suit
 • Partner/Familj/Barn: Har en Boylesque partner in crime, sedan många liv tillbaka. Vi spenderar inte bara detta tillsammans utan de kommande 1000 till. Övriga barn och familjeförhållanden är troliga, men oklara.

Karaktärskänslan

 • Vad äter Nikki till frukost och varför?
 • Om Nikki vore en maträtt, vilken och varför?
 • Om Nikki vore en drink, vilken och varför?
 • Om Nikki vore en superhjälte, vilken och varför?
 • Om Nikki vore en film, vilken och varför?
 • Om Nikki vore ett djur, vilket och varför?

Dessa frågor var för mig inte lika lätta att svara på. Och de svar som initialt kom till mig, eller med hjälp av maken håller jag på att uppdatera, men just nu är det som nedan.

 • Frukost: Sunshine, stars and Glitter of course! To spread and shine throughout the day!
 • Maträtt: En 7- rätters middag med alla olika sorters smaker, små munsbitar, naggade goda.
  Du vill ha mer, fast är samtidigt nöjd.
 • Drink: Bloody Mary, cause they are spicy and not everyone’s first choice
 • Superhjälte: Wonder woman – Modesty Blaise – Ripley/ Sigourney i Alien
 • Film: Groundhog day, för det tar dig en evighet att klura ut mig.
 • Djur: Pudel, smart och kan dansa och alla vill ju ha en del av en pudel. Och lockig så klart.

Att vara Nikki Nuts

Det är ju själva anledningen till att jag undersöker vem hon är. Så att jag lättare kan låta mig VARA mera av mig, som Nikki. Anledningen till ATT jag går på burlesk-träning. För känslan som jag är i när jag är Nikki Nuts är så härlig. Känslan som finns i den karaktären är lekfullt fullifan, med en enormt stor tillit till att det blir som det ska bli, och att det alltid blir bra. 

När jag ÄR Nikki så känner jag mig Genuin med Lust till Lek och Äventyr.
Jag får även en stark upplevelse av att andra inspireras och smittas till detsamma. De tar helt enkelt sig själva på mindre allvar och vågar bejaka lusten och leken.

Att förminska sig själv

Mitt i all denna lek med karaktärer finer jag även en risk. Som jag såg i mina medsystrar i burlesken. Som jag ser i mig själv i mina samtal med Eva i mina EMDR-sessioner. Risken att inte tillåta mig att vara människa, med alla dessa fel och brister. Jag tror att vi behöver tillåta oss att göra fel, tillåta oss att inte vara übermensch, tillåta oss att vara på alla dessa olika sätt. I mitt fall mest tillåta mig själv att mitt humör och mina känslor får ta plats och vara ok med det. Det betyder inte att jag ska tillåta mig att låta dem styra mig, men inte heller att jag ska sopa dem under mattan och låtsas som inget, för att det då blir lättare för omgivningen.

Ingen tjänar på att du förminskar dig själv. Allra minst du själv. Det blir en rejäl inre konflikt, förr eller senare. Tolka mig rätt här bara – sätt dig i förarsätet och undersök så klokt du kan om det du känner gagnar dig. Innan du låter det sippra ut ohejdat till andra och tillbaka till dig själv.

Bästa Helena är min vän som så klokt uttrycker sig så: Gagnar detta mig? Om du vill läsa mer om Helenas inre resa kring det så har hon precis släppt en e-bok, Doing Gentle, på sin nya sajt tankespjarn.com. (In och läs nu!!)

Vill du inspireras mera?

Jag är övertygad om att du kommer att stöta på en Nikki överallt. Inom dig själv och i den karaktären som är du. Släpp fram den oftare. Tydliggör och definiera vem den karaktären är. Inspireras av delar ovan. Bjud andra på inspiration. Det är i alla fall en av mina drivkrafter för att själv inspireras. Att dela med mig.

Mer av min inspiration finns i
min Låtlista på Spotify: Nikki Nuts och i
min Pinterestmapp: Nikki Nuts och i
en av mina showcase från 2019 😉


Provar mig även fram med en tagline….
Just nu:
Nikki Nuts – The Nut So Serious

Uppdaterad:

Nikki Nuts – the Queen of the Amazons


2 Comments

  • therese@mabon.se

   Tack för återkoppling!
   Den blir jag glad av.
   Tack, tack, tack!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *