Föräldrafällan påverkar dina relationer

Din romantiska relation påverkas i hög grad av
din relation till dina föräldrar

Dr David Schnarch

Så kan det faktiskt vara. Tänk dig ett scenario där dina föräldrar eller en av dem uttryckt sin besvikelse över dig, eller din partner eller era barn. Och tänk dig ett scenario där du låtit dem hållas och inte stått upp och mött detta.

Ett sådant scenario påverkar i allra högsta grad din relation med din romantiska partner.

Om du dessutom har syskon och försöker ändra relationen med dina föräldrar och ett (eller flera) av dina syskon alltid tar dina föräldrars parti – ja då kommer ni inte långt. Bara så långt som det fegaste av syskonen.
Om ni däremot som syskon och vuxna människor skulle bestämma er för att bryta traditioner och skapa nya, troligen mer sunda relationer emellan er och HELA familjen så skulle alla syskons romantiska relationer i större utsträckning levla upp till nästa nivå, utan mer ansträngning. Men så länge det finns ett syskon som bromskloss, eller du själv så kan ni säga hejdå till att levla upp inom en snar framtid.

Vågar du syna din relation med dina föräldrar?
Relationen mellan din partner och dess föräldrar?
Relationen mellan syskonskaran och föräldrar?

Att synliggöra och se hur det är idag kan vara ett steg framåt. Läs “kan vara.
I själva verket är det helt upp till dig och er.


Svider till i hjärtat när jag i samma stund inser att mina kids ju behöver bli ett team som skapar nya ritualer och traditioner där vi får delta men troligen inte vara med och utforma. Svidet av att jag alltså hoppas att vi får delta, men det är ju helt upp till dem. Inget vi kan eller ska tvinga oss till för då håller vi troligen en av dem kvar i fällan.
Föräldrafällan…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *