att maximera din personliga utveckling

Anta att det finns lika många olika sätt att utvecklas som det finns individer.
Några av alla olika sätt och individer påminner oerhört mycket om varandra och andra är långt ifrån i sina sätt att utveckla. Och ändå på den där skalan emellan ytterligheterna så finns det gemensamma nämnare som gäller alla. Oavsett var de är på skalan. Nämnarna har effekt på alla, men kanske mer för en individ än en annan. Dessa nämnare finns tillgängliga för dig närhelst du är redo. Om du är redo nu kan du läsa vidare, om inte så är du välkommen att pausa och återkomma den dagen du är.

1:a nämnaren – att vara i en relation

Det finns ingen bättre plats till personlig utveckling än att vara i en romantisk relation. Särskilt en där ni ofta är tillsammans och “nöter”, triggar, belyser och utmanar varandra. Inte på ett elakt eller cyniskt vis, utan bara genom att det finns en annan person där som bara genom sin blotta närvaro skapar ett skav i dig. En inre konflikt. Som tvingar dig till utveckling. Vare sig du vill det eller ej. Vare sig du är beredd där och då.

Visst kan du ducka för detta och som strutsen sticka huvudet i sanden. Eller så ser du dessa tillfällen som möjligheter att lära dig mer om dig själv och utsätta dig själv för tillväxt. För personlig utveckling.

Lättast kan vara genom att tillsammans ta sig an dessa tillfällen medvetet, så långt det går förstås. Och att prata om att det är detta som sker er emellan. Att inte fastna i att ni är en och samma person. Utan förstå “the otherness” som Orna Guralnik uttrycker det i sina program på Showtime (Couples Therapy Docu-Series). Serien har sänts i sin helhet på dansk tv. Jag håller tummarna att även SVT kan våga ta in den i sitt sortiment.
The otherness = att förstå att ni är två personer. Att inte ta allt personligt som sker er emellan. Att förstå att ni är två skilda varelser med olika behov och begär. Den insikten kan vara svår att nå, eller superlätt. Men när det trasslar till sig så kan det vara just denna som sätter snara för er så att minst en av er faller.

Det finns inga genvägar till en god relation. Inte heller några sätt att läsa på inför och vara så väl förberedd och välplanerad inför relationen så att det ska gå så smidigt och enkelt som du vill. Det enda sättet att lära sig, på riktigt, är att vara i en relation. Mitt i den lär du dig inte bara om relationen och din partner. Du får tillfälle att lära dig mer, mycket mer, om dig själv. Bara genom att vara i relationen. 24/7. Engagerad och villig. Redo att utvecklas.

Att vara i relationen är även en pendling i att vara i en komfort-zon och att vara i en icke-komfort-zon.
“Growth means getting comfortable with discomfort”, säger Brene Brown. Genom att ta hjälp av din partner och dig själv i dessa stunder när det är obekvämt eller obehagligt. Så att du orkar vara där lite längre. Tills de till slut inte längre är obekväma. Det är tillväxt. Det är utveckling.

Jag gillar att visa detta i Johari fönstret. Som du ser nedan. Tre olika scenarios. De olika rutorna symboliserar sådant som du vet eller ej om dig själv. Samt vad andra vet eller ej om dig. Dels handlar det om vad du är villig att visa av dig själv för andra. Och dels om vad du är medveten om att du visar. Du kan i en relation få hjälp att “öppna” fönstret lite mer än på egen hand. Att ha ett helt öppet fönster behöver inte vara målet, men troligtvis kan en liten större öppning finnas till hands genom er nästa konversation.

2:a nämnaren – din sexualitet som förändringskraft

Det mest tabu som finns? Att prata om sex?
Så är det för många. Jag önskar att det inte vore så. Jag önskar att vi (maken och jag , och alla andra som jobbar med relationer) slapp få skam-stämpel på oss av bekanta, släkt och andra. Det finns otroligt mycket nyfikenhet, men få som vågar höra av sig till oss och ställa frågan varför vi
a) visar att vi tycker om sex och har lust och vågar visa oss nakna
b) pratar om sex och lust i det mesta vi gör

Det är tydligt i de studier som finns att samtala om och att undersöka sin sexualitet (inom din norm) är en stor kraft till förändring och utveckling. Det betyder INTE att du måste ägna dig åt sexuella aktiviteter alls. Det innebär bara att du vågar öppna upp ditt fönster lite mer. Både för dig själv och för din partner. Att våga visa att du är en sexuell varelse, eller ej. Att våga ta plats som den du är. Att ge din partner utrymme att berätta om sina behov och begär, utan att döma, skambelägga eller sticka huvudet i sanden.

Genom sitt tabu och den stigman som finns i våra samhällen kring sex så är det just därför den är en kraft till utveckling och förändring. En liknelse vore att prata om döden. Eller droger. Eller självmord kanske. Eller något annat som gör att du får svårt att prata, rodnar, känner skam, känner kanske ångest. Alla dessa samtalsämnen är potentiella krafter som du kan frigöra och därmed få en våg att rida på i din utvecklingssurfning.

Välkommen att ta hjälp av oss

Eftersom du läst ända hit så tolkar jag att du nu har förstått (lite mer) om varför vi inkluderar samtal om sex i det vi gör. Både i vår app, våra relationsprogram, vår podd och i vilka vi är. Jag vill återigen poängtera att vi uppskattar raka frågor direkt till oss om du är nyfiken på vad vi gör eller varför vi gör det.

Både maken och jag är maximerare som älskar att utveckla och förädla det vi möter till ett, två, tre snäpp bättre. Det är vår övertygelse att hjälpa andra människor att växa genom att vara i en relation och i det genom att vara i sin sexualitet – och våga glänta lite mer på sitt fönster. Kanske till och med öppna det på vid gavel.

Kanske känner du att du vill ha hjälp i detta ovan, vi finns när du är redo. Välkommen!


Ibland når jag och mina ord inte riktigt hela vägen fram till förståelse eller acceptans hos dig som läsare.
Jag uppskattar om du hör av dig med frågor, funderingar, hejarop, kritik, feedback och liknande –
gärna direkt till mig!
TACK!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snippets - The Lovers Podcast

10 säsonger
88 avsnitt
Välkommen att lyssna till oss!

Parcoaching

Längtar du efter att finna en ny stabil grund i din relation?
Är du redo att investera i din romantiska relation?